BM Çatışmalarda Cinsel Şiddet Konularındaki Özel Temsilcisi Zainab Bangura, IŞİD'in 1 ila 9 yaş arasındaki çocukların yaklaşık 165 dolara sattığını kaydetti.

BM Çatışmalarda Cinsel Şiddet Konularındaki Özel Temsilcisi Zainab Bangura, IŞİD'in seks köleleri için hazırladığı fiyat listesinin ortaya çıktığını, terör örgütünün bu vahşi tavrının daha önce görülmemiş bir meydan okuma teşkil ettiğini kaydetti. Bangura, Nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaret sırasında eline listenin de içinde bulunduğu kitapçığının bir kopyasının geçtiğini ifade ederek, kitapçıkta yaşı genç olarak yakalanan çocuklardan daha yüksek bir gelir sağladığının gözler önüne serildiğini ifade etti.

Listenin terör örgütünün görünümünü de gösterdiği kaydedilerek, listenin 8 ay önce ortaya çıktığı belirtildi. Ürdün ve Türkiye'de de bulunan Bangura, belgelerin IŞİD'e ait olduğunu ve gerçek işlemleri yansıttığını doğruladığı kaydedildi. New York'ta geçtiğimiz hafta bir röportaj veren Bangura, kız çocuklarının benzin veya varil gibi kapı kapı dolaşılarak satıldığını belirterek, "Bir kız çocuğu, 5-6 farklı erkeğe birden satılabilir ya da satın alınabilir. Militanlar, kızlarını geri almak isteyen ailelerden de binlerce dolar fidye istiyor" dedi.

Örgütün, 1-9 yaşlarındaki çocukları yaklaşık 165 dolara sattığını kaydeden Bangura, ergenlik çağındaki çocukları ise yaklaşık 124 dolara sattığı, 20 yaşından daha büyük kadınlar için ise daha az fiyat biçildiğini sözlerine ekledi. Satışın öncelikle örgüt liderlerine yapıldığını belirten BM temsilcisi, daha sonra çocukların ve kadınların bölge dışındaki zengin kişilere satıldığını belirtti.

BM Çatışmalarda Cinsel Şiddet Konularındaki Özel Temsilcisi Zainab Bangura, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler "in diğer ülkelerdeki milis güçlere benzemediği gerekçesiyle bu duruma çok şaşırdıklarını belirterek, "Makineleri, programları var. Evlilikleri organize eden ve kadınların satışını yaptıkları bir ofisi, üstelik fiyat listeleri var" dedi.