Nihat Uludağ / Arif Balkan

Son günlerde Suriye’de Kürt ve Türkmen bölgelerine saldırılarını artıran terör örgütü IŞİD, batıya doğru ilerlemeye başladı. Örgüt Akdeniz’e açılmak amacıyla Türkiye’ye yakın bazı bölgeleri de ele geçirdi.

Suriye'de ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Halep ve çevresindeki Türkmen bölgelerine saldırılarını yoğunlaştırdı. Türkmen nüfusun yoğunluklu yaşadığı bölgeleri hedef alan örgüt, Halep'in doğusundaki Soran ile kuzeyindeki Tel Rifat ve Marea kasabalarını kuşattı. 

IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri arasında geçtiğimiz cumartesi günü başlayan çatışmalar dün sabah da devam etti. Yerel kaynaklar pek çok Türkmen köyünün IŞİD kontrolüne geçtiğini belirtirken, çatışmalarda ölü ve yaralıların da olduğu öne sürüldü. Kilis sınırındaki Azaz bölgesine ilerleyen IŞİD militanlarına karşı ÖSO'nun değişik bölgelerden destek birimler talep ettiği öğrenildi.

"IŞİD KİNLE SALDIRIYOR"

Suriye Türkmenleri Derneği temsilcisi Tarık Cevizci, IŞİD'in ilerlediği Kilis sınırındaki Azaz bölgesine yakın bir noktada savaşın seyrini Habertürk'e değerlendirdi. Cevizci, saldırıların yoğunlaştığı Soran ve çevrede pek çok Türkmenin diken üstünde olduğunu belirterek "IŞİD güçleri havan topları ve uzun menzilli füzelerle kasabayı bombardımana tuttu. ÖSO ve Türkmenler geri çekilmek durumunda kaldı. Soran kasabasının önemli bir bölümü düştü. Halep'ten 6 kadar grup takviye olarak bölgeye geldi" dedi.

Cevizci, saldırı altındaki bölgelerin ÖSO için kritik olduğunu vurgulayarak "Bu bölge OSÖ'nun önemli merkezleri arasında. IŞİD, bölgedeki Tel Rifat ve Marea kasabalarını ele geçirmek istiyor. Bu IŞİD'in geri püskürtüldüğü yerler. IŞİD'in önemli bir komutanı da öldürüldü. Örgüt bu yüzden kin duyuyor. O iki kasaba düşerse, Halep de ciddi bir sıkıntı olacak" diye konuştu.

TÜRKMENLER BEKLEMEDE

Bölgede, nüfusları bin ila 5 bin arasında değişen onlarca Türkmen bölgesi olduğunu belirten Cevizci, "Soran kasabası 12 bin nüfuslu. Köyler arası çok yakın. Barakatı, Kefere, İğde gibi onlar Türkmen köyleri var. Bütün bu köylerde hareketlilik söz konusu. Maria ile Tel Rifat'ın nüfusu ise 50 bini buluyor. Çatışma uzun sürerse yön Türkiye'ye çevirilecek gibi görünüyor. Burası çiftçiliğin yoğun olduğu bir bölge. Hasat zamanı olduğu için de kimse ürünlerini tarlada bırakıp göç etmek istemiyor" dedi. 

"1 MİLYON TÜRKMEN"

Suriye Türkmen Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Abdülkerim Ağa ise rejim güçleri ve IŞİD'in konu Türkmenler olunca bir araya geldiğini belirterek "Bölgede toplam 1 milyon Türkmen var. Bu katliamın bir an önce durdurulması gerekiyor" dedi.

KÜRT BÖLGESİNE YÖNELİK SALDIRILAR

IŞİD'in, Türkiye sınırına daha yakın olan Kürt bölgesine yönelik saldırıları da sürüyor.

Bomba yüklü araçlarla Savran Kasabası'nı ele geçiren IŞİD güçleri, en büyük Kürt yerleşimlerinden Afrin kentine ilerliyor.

Yoğun çatışmaların sürdüğü Savran bölgesinde ağır yaralanan Özgür Suriye Ordusu ve Kürt savaşçıları Öncı Pınar Sınır Kapısı'ndan Kilis'te bulunan devlet hastanelerine getiriliyor. Önceki akşam gelen 7 ağır yaralının hayatını kaybettiği öğrenildi.

IŞİD ilerleyişini durdurmak için 500 Kürt savaşçının bölgeye kaydırıldığı, aynı sayıda Özgür Suriye Ordusu'nun da yığınak yaptığı öğrenildi. 

HEDEF AKDENİZ

Suriye'nin büyük bölümünü ele geçiren IŞİD'in asıl hedefinin Akdeniz'e çıkmak olduğunu bildiriliyor. Batıya ilerleyişini her geçen gün devam ettiren örgütün amacına ulaşmasına yaklaşık 150 kilometre kaldı. IŞİD'in kuşattığı Tel Rifat kentinin Akdeniz'e mesafesi 150 kilometre...

YENİ GÖÇ DALGASI İHTİMALİ

IŞİD'in girdiği bölgelerde kadın, çocuk, genç yaşlı demeden katletmesi sivil halk arasında panik yaşanmasına neden oldu. IŞİD'in ilerlemesinin devam etmesi üzerine Türkiye'ye yeni göç dalgasının oluşabileceği belirtiliyor. Kilis'te oluşacak yeni göç dalgasına karşı 60 bin kişilik yeni bir çadırkent kurulması için çalışmalara başlandı.
Sınırı yakın bölgedeki çatışmaların artması nedeniyle Öncüpınar Sınır Kapısı'nda sivil araç giriş ve çıkışlarının durma noktasına geldiği bildirildi. (HaberTürk)