Peşmerge Güney Bölge Komutanı Vasta Resul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının hava desteğiyle operasyonun 04.00'te başlatıldığını söyledi. Peşmergenin, Kerkük'ün 20 kilometre güneyinde üç yönden saldırdığını aktaran Resul, "Mektep Halit, Dakuk ve Harabarut yönünden Havice ve çevresine konuşlanan IŞİD militanlarına düzenlenen operasyon devam ediyor. Güneyden Kerkük-Musul yönünden Sultan Meri köyünü ele geçirdik. Koalisyon güçlerine ait hava saldırılarında en az 40 IŞİD militanı öldürüldü" dedi.

Peşmerge Kerkük Bölgesi Komutanı Hiva Abdullah da Kerkük sulama kanalı yakınındaki Nahravan köyü ve çevresine yönelik operasyonların sürdüğünü, IŞİD militanlarının mevzilerini terk ettiğini kaydetti.

Peşmerge, Kerkük için tehdit oluşturan güneydeki IŞİD militanlarını püskürtmek için günlerdir hazırlık yapıyordu. Çok sayıda Peşmerge ve askeri araç günler öncesinden bölgeye sevk edilmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum da Kerkük'e gelerek operasyon hazırlıkları hakkında bilgi almıştı.