IŞİD'in Suriye'deki bir numaralı siber uzmanı olarak bilinen İngiliz vatandaşı hacker, ABD tarafından Suriye'de düzenlenen insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

Daha önce İngiltere'nin Birmingham kentinde yaşayan Cüneyt Hüseyin isimli İngiliz vatandaşının Amerikalı bir kaynaktan yapılan açıklamaya göre IŞİD'in kalesi olarak bilinen Suriye'nin Rakka kenti yakınlarında Salı günü düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırısı ile öldürüldüğü bildirildi. ABD ve Avrupalı resmi kaynaklar, sene başında yaptıkları açıklamalarda Hüseyin'in Ocak ayında Pentagon'un Twitter hesabına saldırı düzenleyen CyberCaliphate (Siber Halifelik) adlı bir hacker grubunun lideri olduğuna inandıklarını bildirmişlerdi. Yaklaşık 2 yıl önce Suriye'ye yerleştiği düşünülen Hüseyin, Birmingham Mail gazetesinde yapılan bir habere göre 21 yaşındaydı.

"O KADAR YETENEKLİ DEĞİL"

Siber güvenlik uzmanları Cüneyt Hüseyin ve diğer hackerlerin bir bilgisayar ağını çökertecek ya da önemli bir altyapıya zarar verecek yeteneklere sahip olduğuna inanmadıklarını bildirdi. CrowdStrike İstihbarat Birimi Başkan Yardımcısı Adam Meyers, Hüseyin hakkında yaptığı bir açıklamada, "Ciddi bir tehdit değildi. Daha çok tacizci bir hacker gibiydi. Onu büyük bir hedef haline getiren sebepler ise IŞİD'e yeni üye kazandırması, iletişim ve diğer konularda yaptığı yardımlardı" dedi.

Hüseyin, 2012 yılında eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in adres defterini hacklediği için 6 ay hapse mahkum edilmişti. İngiliz bilgisayar korsanı, adres defterine ait bilgileri internet ortamında yayınlamaktan ve terörle mücadele için kullanılan bir yardım hattına sahte aramalar yapmaktan suçlu bulunmuştu.

ABD'li hükümet yetkilileri, Hüseyin'in IŞİD'in siber sorumlusu olduktan sonra ABD güvenlik ve savunma kuruluşları tarafından dikkat çeken bir hedef haline geldiğini söyledi. Yetkililer ayrıca, Hüseyin'in ABD insansız hava saldırıları hedef listesinde 3. sırada olduğu yönünde çıkan haberleri yalanlayarak, IŞİD'in diğer hareket komutanlarının Hüseyin'den çok daha tehlikeli sayıldığını ifade ettiler.

Cüneyt Hüseyin adlı İngiliz vatandaşı hacker, son 8 gün içinde öldürülen IŞİD'in üst düzey 2 üyesinden biri olarak rapor edildi. IŞİD'in komutasındaki ikinci isim olan Hacı Mutaz olarak da bilinen Fazıl Ahmet El Hayali ise, ABD'nin 18 Ağustos'ta Irak'ın Musul kentine düzenlediği hava saldırısında öldürülmüştü.

IŞİD’in siber uzmanı öldürüldü