İsveç, Norveç ve Finlandiya tarafından düzenlenen "The Arctic Challenge 2015" hava savunma tatbikatı, 9 ülkeden 4 bin personelin katılımı ile bugün başlıyor.

115 uçağın yer alacağı tatbikata ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsviçre ve Hollanda hava kuvvetlerinden de personel katılıyor.

İsveç Silahlı Kuvvetleri adına tatbikatla ilgili açıklama yapan Tümgeneral Karl Engelbrektson, tatbikatın farklı hava kuvvetleri ve savaş uçakları ile eğitim yapabilme fırsatını kendilerine sağladığını belirtti. Engelbrektson, bu sayede olası gerçek tehditlere karşı hem taktik hem de stratejik olarak kendilerini denemiş olacaklarını ifade etti.

Tatbikata katılan ülkelerin askeri personellerinin İsveç'in Lulea şehrinde konuşlanacakları bildirildi. Üç bölümden oluşan tatbikat, İsveç'in Kallax, Norveç'in Bodo ve Finlandiya'nın Rovaniemi bölgelerinde düzenlenecek. İlki 2013 yılında yapılan tatbikatın 4 Haziran'a kadar süreceği açıklandı.

Tatbikatın komutasını yürütecek Norveçli Tuğgeneral Jan Ove Ruygg, tatbikatı her yıl düzenli olarak gerçekleştirmek istediklerini belirterek, katılacak ülkelerden de destek beklediklerini kaydetti.

İsveç, Norveç ve Finlandiya, son olarak bu ay Norveç'te yapılan NATO tatbikatına katılmışlardı.