Bağımsızlık yanlısı "evet" kampanyası lideri ve İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Alex Salmond, İskoçya'nın bağımsız olması halinde İngiliz sterlini kullanmaya devam edeceklerini belirterek, "Sağduyu ortak para birimi konusunda anlaşmamızı sağlayacaktır" dedi.

İskoçya halkının "evet" oyu vermesi halinde, bağımsız İskoçya'nın hiç şüphe olmaksızın Avrupa Birliği'ne dahil olacağı vaadinde bulunan Salmond, "AB nüfusunun yüzde birine sahip olmasına rağmen Avrupa balıkçılığının yüzde 20, yenilenebilir enerjisinin yüzde 25'ine, petrol kaynaklarının yüzde 60'ına sahip bir ülkenin" AB dışında bırakılamayacağını söyledi.

"YARINKİ KARARIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK"

Birleşik Krallık'la yola devam edilmesi gerektiğini söyleyen "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasının lideri Alistair Darling ise İskoçya'nın referandumda yarın vereceği kararın "geri dönüşü olmadığı" uyarısında bulundu.

İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalmasının "daha hızlı, daha güvenli, Birleşik Krallık için daha iyi bir değişimi" sağlayacağını savunan Darling, İskoçya'nın bağımsız olmasının ise "uzun yıllar davam edecek bir belirsizliği başlatabileceğini" kaydetti.

Darling, İskoçya'nın, para birimi olarak İngiliz sterlinini kullanmaya devam etmek istiyorsa referandumda "hayır" oyu vermesi gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin İskoç asıllı eski Başbakanı Gordon Brown ise "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasında son kez İskoçya'daki seçmenlere seslendi.

Brown, Birleşik Krallık'ın tüm paydaşları ile büyük başarılar elde ettiğini vurgulayarak, "Eğer bu kadar tarihi bir karar verecekseniz, güvencenizin olması gerekiyor. Bütün bu kampanya dönemi boyunca net olan bir şey var ki, milliyetçi kanatta kesinlik diye bir şey yok. İskoçya'da herhangi bir şüphesi olan, şüphede olan seçmen, bu seçimde hayır demeli" diye konuştu.

İskoçya'nın Birleşik Krallık'la birlikte kalarak kendisine güven duyması gerektiğini dile getiren Brown, "Dostlarınıza dayanışma sebebiyle, paylaşmak ve İskoçya ile gurur duymak için tek cevap hayırdır" dedi.

KATALANLAR'IN GÖZÜ İSKOÇYA REFERANDUMUNDA

İskoçya'daki seçimler Avrupa'daki ayrılıkça hareketlere sahip ülkeler tarafından da dikkatle izlenmeye devam ediliyor.

Hem İspanya hükümeti hem de Katalan özerk yönetimi, yarın yapılacak İskoçya referandumunu yakından takip edecek. Katalonya özerk yönetimi, referandum için gözlemci bir heyet gönderdi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İskoçya'da yarın yapılacak bağımsızlık referandumu ve benzer şekilde Katalonya'da 9 Kasım'da yapılmak istenen referandum girişimini "yüzen bir AB'ye atılmış torpido" olarak değerlendirmişti.

ANKETLER BAŞA BAŞ GÖSTERİYOR

İskoçya'daki tarihi referandum için son düzlüğe girilirken, kamuoyu yoklamaları tarafların rahat nefes almasına imkan verecek sonuçlar ortaya koymuyor.

Dün akşam yayınlanan son üç ankete göre, "bağımsızlığa hayır" diyeceklerin oranı az farkla önde gözüküyor. Anketler, "Hayır" oyu vereceklerin oranının yaklaşık yüzde 52, "Evet"çilerin oranının ise yaklaşık yüzde 48 olduğunu ortaya koyuyor. İskoç seçmenlerin yaklaşık yüzde 3 ila 8'inin ise hala kararsız oldukları belirtiliyor.

İskoçya'da yaşayan ve 16 yaş üzerindeki İskoçlara yarın "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Yaklaşık 4 milyon İskoçun yarın sandık başına gitmesi bekleniyor. Oy verme işlemi yarın sabah yerel saatle 07.00'de (TSİ 09.00) başlayacak ve akşam yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.00) kadar sürecek. Sonucun cuma sabahından önce belli olması beklenmiyor.