ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'in bir terör örgütü olduğunu ifade ederek, "Müslümanların bu ideolojiyi reddetmeleri gerekiyor. İslam hoşgörü dinidir. Müslüman olmayanlar da İslam'ı terör dini olarak görmemeli" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, New York'ta bugün başlayan "BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri Açılış Oturumu'nda konuşmasını gerçekleştirdi. Obama, göreve geldikten sona kurumun başardığı en önemli şeyin nükleer silahsızlanma olduğunu kaydederek, "Yaptırımlar sadece İran'ı cezalandırmadı, İran'ın durumunu değiştirmedi. İran'ın programının barışçıl olduğunu kanıtlaması gerektiğini kanıtladı" dedi. Obama İran'ın P5+1 ülkeleriyle birlikte çalıştığını belirterek, uluslararası düzene sadık olmaları gerektiğini, dünyanın diğer yerlerinde yaşanan zorlukların bu şekilde gösterilmesi gerektiğini kaydetti. ABD Başkanı, "Amerika'nın Ukrayna'daki çıkarları çok değil. İki ülkenin durumunu görüyoruz. Fakat bir ulusun güvenliği tehdit altındayken bu duruma sessiz kalmayız. Biz soğuk savaşı istemiyoruz. Rusya'daki devlet medyası bunun böyle olduğunu söylüyor. ABD'de Rusya'ya şüpheci yaklaşanlar var. Ukrayna halkı AB'ye yaklaşmak istiyor. Ekonominin küçüldüğünü görüyoruz. Şöyle düşünün Rusya diplomasi yolunu seçseydi bu iki ülke için de dünya için de çok daha iyi bir yol olurdu. Bu krizin diplomasiyle çözülmesi için çalışıyoruz. Rusya'yı izole etme niyetinde değiliz" dedi.

Obama, "Yine aynı şekilde Güney Çin denizinde ABD orada bir toprak iddia etmiyor, buradaki her ulus gibi bizim de değerlerimizi savunmamız gerekiyor. Anayasanın üstünlüğünü savunuyoruz gücün değil. Biliyorum diplomasi zordur. Sonuçları bazen tatmin edici olmayabilir fakat büyük devletler olarak özellikle bu riskleri almamız gerekiyor. Diplomasi başarısız olursa kendi gücümü kullanma durumumuz var. Fakat bu yeni çağda ileriye gitmemiz için diplomasi yolunu seçmemiz gerekiyor. Bakın 50 yıl sonra Küba'yla ilişkilerimizi geliştirdik. Küba'yla ilişkiler geliştikçe kongrenin Küba'ya ambargo uygulanmadığını göreceğini biliyoruz" dedi.

"ABD'YE ÖLÜM SLOGANLARI ATMAK İRAN HALKINA BİR ŞEY GETİRMEYECEKTİR"

Uluslararası standartları sürdürmek büyük devletlerin, dünyanın çıkarına olduğunu belirten Obama, "Barış her zaman işe yarıyor ve bize refah getiriyor. Böyle bir yol İran'la açıldı. Şu an İran'ın bölgede mezhep çatışmalarına yönelik adımlar attığını görüyoruz. Fakat "ABD'ye Ölüm" sloganları atmak İran halkına bir şey getirmeyecektir. Tüm dünyada bazı devletler var ki bunlar tarihin bize öğrettiği dersleri reddediyor. Sınır çatışmaları terör olarak görüyoruz. Düzen tamamen iş göremez hale geldiğinde harekete geçmeliyiz. Fakat, ancak birlikte hareket edersek bu işer yarar" ifadesini kullandı.

Meşru olacak bir Libya hükümetine her zaman yardım edileceğini belirten Obama, "Fakat geleceği inşa etmek için birlikte çalışmamız, devletler çökmeden harekete geçmemiz gerekiyor. ABD, BM tesisleri kuracak. Bu yeni başlattığımız program, barış görüşmelerini çok daha iyi olmasını sağlayacak. Kalıcı barış isteyenlere barış sağlayabiliriz" dedi.

Uluslararası düzenle ilgili sorunun en çok Suriye ile ilgili bir sorun olduğunu vurgulayan Obama, "Bir diktatör on binlerce insanı katlediyor. Buradaki insanların acıları hepimizi etkilemektedir. Bu bütün insanları ilgilendiren bir problem. IŞİD gibi bir örgütün dünyamızda yeri yoktur. IŞİD hiçbir zaman güvenli bir yer bırakmayacaktır. Aşırıcılara asla yer bırakmayacaktır. Askeri gücümüz yeterlidir fakat kalıcı çözümler gerekmektedir. Çok kan aktı Suriye'de ve savaş öncesi duruma dönmemiz mümkün değildir. İnsanlar barışçıl politikalara baskıyı ölümleri artırarak karşılık verdi ve mevcut duruma ortam hazırlanıyor" açıklamasını yaptı.

"MÜSLÜMANLARIN BU İDEOLOJİYİ REDDETMELERİ GEREKİYOR"

Kimyasal silahlarla bölge halkına saldırmanın çözüm getirilemeyeceğini söylediklerini kaydeden ABD Başkanı, "IŞİD Irak'taki ve Suriye'deki kaos sonrası doğdu güç kazandı. Çünkü arkasında zehirli bir ideoloji var. Müslümanların bu ideolojiyi reddetmeleri gerekiyor. İslam hoşgörü dinidir. Müslüman olmayanlar da İslam'ı terör dini olarak görmemeli. Kriz nedeniyle acı çeken aileler, mülteciler söz konusu. Onlar bize bakmakta" dedi. Bu forumun insanları daha iyi yaşamaları için toplu çalışmayı amaçladığını ifade eden Obama, "Papa'nın söylediği gibi dünyanın dört bir tarafında köylerden kentlerde bir çok insanın refah seviyesine ulaşmadığını görüyoruz. Biz değerlerimize sahip çıktığımız zaman ilerleyebiliriz" açıklamasında bulundu.