İspanya Yüksek Mahkemesi, bağımsızlık ilanı nedeniyle aralarında eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un da bulunduğu 25 ayrılıkçı Katalan siyasetçinin, "isyan, zimmete para geçirme veya itaatsizlik" suçlamalarıyla yargılanmasına karar verdi. 

Kararda, isyanla suçlanan ayrılıkçıların, firari Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont, tutuklu eski Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, hükümetin diğer 7 üyesi, eski Parlamento Başkanı Carme Forcadell, tutuklu sivil toplum örgütü liderlerinden Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart ile Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Genel Sekreteri Marta Rovira olduğu açıklandı. 

Suçlu bulunmaları durumunda ayrılıkçı Katalanlara 30 yıla kadar hapis cezası verilebilir.

FİRARİLERİN SAYISI 7'YE ÇIKTI 

Bu kişilerden Rovira, mahkemeye çıkmayarak ülkeden kaçtı.

Dün parlamento üyeliğinden istifa eden Rovira, ERC'nin internet sitesinde yer alan mektubunda, "Üzgünüm ancak daha da üzücü olan susturulmuş bir hayata götürülmekti." ifadelerini kullanarak, "sürgün yolunu" seçtiğini açıkladı. Böylece, firari ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin sayısı 7'ye çıktı. 

Diğer 12 ayrılıkçı Katalan siyasetçinin de zimmete para geçirme veya itaatsizlikle yargılanacakları belirtildi. 

BAŞKAN ADAYI TUTUKLANABİLİR 

Öte yandan, bugün aralarında Katalonya Özerk Yönetimi başkan adayı Jordi Turull'un da olduğu 6 ayrılıkçı Katalan siyasetçiyle ilgili karar verilmesi bekleniyor. Dün yapılan ilk turda seçilebilmek için yeterli çoğunluğa ulaşamayan Turull'un tutuklanabileceği yorumları yapılıyor. 

Bu durumda, iki ay içinde başka bir isim üzerinde anlaşılamazsa erken seçime gidilmek zorunda kalınacak.

 SÜREÇ

27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası hakkında soruşturma başlatılan Puigdemont, 4 eski bakanla beraber Belçika'ya kaçmıştı. Özerk yönetimlere müdahale etme imkanı veren Anayasa'nın 15'inci maddesini işleten merkezi hükümetin aldığı karar çerçevesinde 21 Aralık'ta yapılan erken seçimlerde, ayrılıkçı partiler çok az farkla hükümet kurma çoğunluğunu elde etmişti.

Katalonya Parlamentosu Başkanı Roger Torrent, görevden alınan Puigdemont'u özerk yönetim başkanlığı için yeniden aday göstermiş, 30 Ocak'ta da oylama yapılacağını duyurmuştu.

Ancak İspanya Anaysa Mahkemesinin Puigdemont'un ancak şahsen katılması durumunda başkanlık edebileceği yönündeki kararı sonrası, eski başkan geri adım atmış, yerine hapisteki Katalan sivil toplum liderlerinden Jordi Sanchez aday gösterilmişti ancak Sanchez'in de tahliye talebi reddedilince Turull'un adı gündeme gelmişti.

Yasa dışı bağımsızlık referandumu ve tek taraflı bağımsızlık ilanındaki rolleri nedeniyle aralarında Puigdemont'un da olduğu ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin "devlete isyan" suçlamasıyla yargılanmaları istenmişti.