İspanyol Hükümeti, ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) için Sevilla'daki askeri üssün daimi kullanılmasına olanak verecek ikili işbirliği anlaşmasının imzalanmasına onay verdi.

İspanya Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, Bakanlar Kurulunun ardından düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin 2013'ten bu yana 1'er yıllık izinlerle geçici süreyle Moron de la Frontera askeri üssünü kullandığını belirtti.

Anlaşmayla ABD'nin daimi olarak bu üssü kullanmasına müsade verileceğini bildiren Saenz, mevcut durumda üsde 850 asker bulunduran ABD'nin işbirliği anlaşmasıyla bu sayıyı 2 bin 200 asker ve 500 sivil personele kadar çıkarabileceğini söyledi.

ABD'nin 26 uçak gemisini de gerek duyması halinde üsde bekletebileceğini dile getiren Saenz, Sevilla'daki üsse ABD'nin 29 milyon avroluk yatırım yapacağını ve istihdam sağlayacağını kaydetti.

Söz konusu anlaşmanın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 31 Mayıs-1 Haziran'da İspanyol meslektaşı Jose Manuel Garcia Margallo ile yapacağı görüşmeler sırasında imzalanması beklenirken, yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin parlamentosunun onaylaması gerekiyor.

İspanya'ya ilk kez resmi ziyarette bulunacak Kerry, Kral 6. Felipe, Başbakan Mariano Rajoy ve Dışişleri Bakanı Margallo ile ikili görüşmeler yapacak. Kerry ve Margallo'nun 1 Haziran Pazartesi günü söz konusu anlaşmayı imzalayarak, ortak basın toplantısı düzenlemeleri öngörülüyor.