İspanya'da özellikle son 1 aydır gündemde olan, ülkeye yasa dışı giriş yapan göçmenlerin tutulduğu Yabancıları Barındırma Merkezlerindeki (CIE) sorunlar giderek büyüyor.

Ülkenin güneydoğusundaki Murcia kentindeki CIE'de göçmenlerin dün akşam çıkardıkları isyan sonrasında 9 polisin yaralandığı, 10 kadar göçmenin merkezden kaçtığı bildirildi.

Göçmenlerin, barınma merkezi içindeki kağıt ve kartonları yakarak polise karşı geldiği ve çıkan olaylarda 9 polisin hafif yaralandığı açıklandı. Yetkililer, kaçak göçmenlerin aranmasına devam edildiğini duyurdu.

Son 1 ayda 3. kez isyanın çıktığı Murcia'daki CIE'de mevcut koşullardan memnun olmayan göçmenlerden 70 kadarı, 5 ve 31 Ekim'de çıkardıkları olayların ardından kaçmıştı.

İspanya genelinde 7 CIE bulunuyor. Buradaki göçmenlerin toplam sayısı 6 bin 500 ila 7 bin olarak gösteriliyor. Geçen haftalarda Madrid ve Barcelona'daki CIE'lerde de "özgürlük ve onurlu yaşam" adı altında Murcia'dakine benzer eylemler ve isyanlar olmuştu.

Ülkedeki sol görüşlü siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, CIE'lerin gerekli ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olmadığını ve kapatılmaları gerektiğini savunuyor.