İspanya'da bir kadının Zika virüsü bağlantılı mikrosefali (küçük kafa) belirtili bir erkek bebek dünyaya getirdiği bildirildi.

Barcelona'daki sağlık yetkilileri, mikrosefali belirtili bir bebeğin doğmasının ülkede ilk niteliğinde olduğunu açıkladı.

Annenin, virüsü yılın ilk aylarında gittiği Güney Amerika'da kaptığı tahmin ediliyor.

İspanya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkede şimdiye kadar 190 Zika virüsü vakası tespit edildi.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nöro gelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Virüs, salgın şeklinde bu ülkelerin 14'ünde 2007-2014 yıllarında görülürken, 2015 başında 46 ülkede ilk kez salgın şeklinde etkili oldu.