Madrid'deki Başbakanlık konutu Moncloa'da yapılacak kriz masasının ilk toplantısına Başbakan Mariano Rajoy'un başkanlık edeceği, Bayındırlık Bakanı Ana Pastor'un ise kaza sonrası Fransız hükümetinin oluşturduğu kriz masasının toplantısına katılmak üzere bu ülkeye gittiği bildirildi.

İspanya'nın kuzeyindeki Vitoria kentindeki programını yarıda keserek Madrid'e gelen Başbakan Rajoy, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "üzücü ve dramatik kazadan dolayı derin üzüntü duyduğunu" belirterek, "mağdur olan ailelere yardım edebilmek için ellerinden geleni yapacaklarını" ifade etti.

Kazadan dolayı İspanyol Meclisi de bugün ve yarınki çalışmalarının büyük bölümünü iptal etme kararı aldı.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, kazanın ardından uçakta 45 İspanyol vatandaşının olduğunu söylemişti.

YOLCU YAKINLARI HAVAALANINA AKIN ETTİ

Öte yandan uçağın kalkış yeri olan Barcelona'daki El Prat Havaalanı, yolcu yakınlarıyla oldu. T2 terminalinde yolcu yakınlarını karşılamak için özel bir birim oluşturulurken, ailelere yardımcı olmak için psikologlar ve doktorlar da görevlendirildi. Barcelona'daki Türkiye, Almanya, Fransa ve Belçika gibi bazı ülkelerin konsolosluk görevlilerinin de olası bir yardım için El Prat Havaalanı'nda oldukları kaydedildi.

Ayrıca Katalonya özerk yönetimi, kimlik tespiti ve cenazelerle ilgili konularda kaza yerine gitmek isteyen aileler için 3 özel otobüs tahsis ettiklerini duyurdu. Kaza bölgesindeki çalışmalara yardım için ise hem İspanya hükümeti ve hem de Katalonya özerk yönetim hükümetinden Fransa'ya yardım önerileri yapıldı.

Bu arada İspanyol haber ajanslarında yer alan bilgilere göre, Düsseldorf yakınlarındaki Köln kentinde 24-27 Mart tarihleri arasında yapılacak bir gıda fuarına katılan bazı İspanyol firmaların temsilcileri ile Barcelona ve Mayorka'da yaptıkları tatilden sonra evlerine dönen Alman vatandaşları ve öğrenci değiş-tokuş programı için Barcelona'da bulunan ancak kursları bittiği için geri dönen 20 kadar Alman öğrencinin de uçakta oldukları belirtildi.