İspanya'nın başkenti Madrid'de bir karnavalda çocuklar için yapılan kukla gösterisinde, Baskça "Yaşasın El Kaide-ETA" yazılı pankart açan iki kukla oynatıcısı tutuklandı.

Madrid Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, 5 Şubat'ta düzenlenen kukla gösterisinde, Baskça "Yaşasın El Kaide-ETA (Gora Alka-ET)" yazılı pankart açan iki kukla oynatıcısının çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklu yargılanmalarına karar verildiği ve şahısların cezaevine gönderildiği kaydedildi.

Açıklamada, iki kukla oynatıcısının "terörizmi yüceltmek" ile suçlandığı ve gösteride çocukları olumsuz yönde etkileyen başka bir suç unsuru olup olmadığının soruşturulduğu bildirildi.

Bu arada, İspanya'da tartışmalara neden olan olayda karnaval etkinliğini düzenleyen Madrid Belediyesi de suçlandı.

Terörizm Mağdurları Derneği (AVT), Madrid Belediye Başkanı Manuela Carmena, belediyenin kültür ve spordan sorumlu üyesi Celia Mayer, sanat yönetmeni Ramon Ferrer Prada ve iki kukla oynatıcısı hakkında "terörizmi yüceltmeye destek olma" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

AVT'den yapılan yazılı açıklamada, "Toplumumuzda çok fazla acıya sebep olan terörist örgütlerin övülmesiyle, terörizm kurbanlarının anısına açık ve ciddi saldırı yapılmıştır" ifadesine yer verildi.

İspanya'daki en büyük siyasi parti olan Halk Partisi'nin (PP) Madrid il yönetimi de benzer gerekçelerle Mayer hakkında suç duyurusu yaptı.

Mayer ise kukla gösterisinin çocuklara uygun olmadığını, ciddi bir hata yapıldığını ama her şeye rağmen iki kukla oynatıcısının cezaevine konulmasını "kabul edilemez" bulduğunu söyledi.

Tutukluluklarına itiraz eden ve serbest bırakılmayı talep eden kukla oynatıcıları da gösterinin tüm metninin okunması gerektiğini, hiçbir yerde ETA veya El Kaide'nin terörist eylemlerinin övülmediğini, şiddet ve nefret içerikli söylemin olmadığını öne sürdü.