"Derecho a Vivir (Yaşama hakkı)" adlı platform tarafından düzenlenen "Yaşam için V Yürüyüşü"ne katılan binlerce kişi, yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda yerel seçimlerde oy kullanmayacakları mesajını verdi.

Madrid'in kent merkezindeki Gran Via ve San Bernardo caddelerinde. yaşamak anlamına gelen İspanyolca "vivir" sözcüğüne atfen V şeklinde toplanan göstericiler, "SOS İspanya", "Kürtaj, bir kadın hakkıdır" şeklinde pankartlar taşıdı ve Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon'u istifa etmeye çağırdı. İspanya'nın 28 kentinde de benzer gösteriler düzenlendi.

2010 yılında sosyalist hükümet tarafından çıkarılan yasaya değişiklik getiren tasarı, yaklaşık bir yıl önce hazırlanmış ancak muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşlarından gelen sert tepkilerden dolayı henüz meclis genel kurulunda tartışmaya açılamamıştı. İspanya'da hala yürürlükte olan tasarıya göre herhangi bir kısıtlama olmaksızın 14. haftaya kadar, sağlık sorunlarında ise doktor onayıyla 22. haftaya kadar kürtaj yapılabiliyor.

Tasarı ise sadece tecavüz ve ciddi sağlık sorunlarında kürtaja izin veriyor. 
Muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşları, yasa değişiklinin İspanya'yı 30 yıl geriye götüreceğini ve yasa dışı kürtajın başlayacağını savunuyor. İktidardaki Halk Partisi (PP) ise mevcut kürtaj yasasını değiştirmek için "uzlaşma" çağrıları yapıyor.