İspanya demokrasi tarihinin en büyük iki siyasi partisinden biri olan ve mevcut durumda ana muhalefette bulunan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) geçmişinde görülmemiş büyük bir krizle karşı karşıya kaldı.

20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016 genel seçimlerinde tarihinin en düşük oy oranını (yüzde 22) alan, geçtiğimiz 25 Eylül'de Bask ve Galisya özerk yönetimlerinde yapılan yerel parlamento seçimlerinden büyük hezimetle çıkan PSOE'de parti içi bölünme başladı. Bask ve Galisya seçimlerinde alınan başarısız sonuçlardan sonra parti içindeki muhaliflerin sayısı artarken, PSOE lideri PedroSanchez'i istifaya zorlamak için Federal Yönetim Kurulu'ndan 17 kişi istifa ettiğini açıkladı. İstifa edenler, PSOE'de mevcut yönetim kurulunu ve PedroSanchez'in Genel Sekreterliğini bundan böyle tanımadıklarını açıkladılar.

İstifalar sonrasında PSOE'den ilk resmi açıklama partinin iki numaralı adamı olan İdari İşler Sekreteri CesarLuena'dan geldi. PSOE lideri Sanchez'in istifa etmeyeceğini duyuran Luena, "28 Ekim'de yeni genel sekreter seçimi ve 3-4 Aralık'ta olağanüstü genel kurul kararı alınmasına rağmen parti militanlarının konuşmasını istemeyen bazı yöneticilerin olması siyasi olarak çok vahimdir." dedi.

Luena, PSOE'nin Federal Yönetim Kurulu'nun partinin Madrid'deki merkez binasında yarın toplanacağını açıklayıp, yeni bir olağanüstü Genel Kurul tarihi belirleyeceklerini söyledi.

Öte yandan PSOE içinde yaşanan tartışmaların diğer boyutunu da eski sosyalist lider FelipeGonzalez'in İspanyol basınına yaptığı açıklamalar oluşturdu. 1982-1996 yılları arasında İspanya Başkanı olan, sosyalistlerin efsanevi lideri olarak gösterilen Gonzalez, siyasi belirsizliğin yaşandığı ülkede en çok oyu alan sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) azınlık hükümeti kuramamasının sorumlusu olarak Sanchez'i gösterdi. "Sanchez, bana çekimser oy kullanacaklarını söyledi. Onun tarafından kendimi aldatılmış hissettim." diyen Gonzalez, Sanchez'in "PSOE'yi karıştırmakla" suçladı.

İspanya'da sol görüşün en büyük gazetesi El Pais, akşam saatlerinde yaşanan gelişmelerden sonra hazırladığı editöryal yazısında, "PSOE'deki krizin tek çıkış yolunun bir an önce Federal Yönetim Kurulu'nun ve Sanchez'in görevlerinin feshedilmesi" olduğunu savundu.

İspanya'da mevcut durumda ikinci büyük siyasi parti olan PSOE'nin lideri olan 44 yaşındaki PedroSanchez, 2014 Temmuz ayında partisinin Genel Sekreteri olarak seçilmişti.