İsrail askerleri, Batı Şeria'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenleyen Filistinli kadınlara müdahale etti.

Filistinli Kadınlar Birliği tarafından "İşgale hayır...Geri dönüş hakkına ve başkenti Kudüs olan Filistin devletine evet" adı altında Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlenen yürüyüşe müdahale eden İsrail askerleri, göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandı.

Müdahale sırasında onlarca kişi atılan gazdan etkilenerek zor anlar yaşadı.

AA muhabirine konuşan Halide Cerar isimli aktivis, "Dünya Kadınlar Günü'nde Filistin kadınlar bir kere daha göstermiştir ki işgale karşı direniş ve Filistin devletinin kuruluşu için verilen mücadelede onlar da vardır" dedi.

Cerar, müdahalenin, İsrail yönetiminin Filistin halkının tümüne uyguladığı baskının göstergesi olduğunu söyledi.

GAZZE'DE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ

Öte yandan, Gazze Şeridi'nde de "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" münasebetiyle gösteri düzenlendi.

Gösteride, İsrail yönetiminin kadınlara yönelik uyguladığı hak ihlalleri protesto edildi.

Filistinli Kadınlar Birliği tarafından düzenlenen ve Gazze'deki UNESCO merkezi önünde sona eren yürüyüş sırasında eylemciler "Kadın hakları nerede?" "Yaşasın 8 Mart" "Kadınlar için adalet yasalarına evet" yazan dövizler taşıdı.

Kadından Sorumlu Bakan Hayfa el-Aga, burada yaptığı konuşmada, "Dünya Kadınlar Günü'nde Filistinli kadınların da dünyadaki diğer kadınlarla aynı haklara sahip olması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bu hakların Filistinli kadınlara da tanınması gerektiğini bir kere daha vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

Filistinli kadınların İsrail yönetiminin şiddetine maruz kaldığını vurgulayan Aga, sadece İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda hayatını kaybeden 2 bin 153 kişiden 296'sının kadın olduğunu belirtti.