İsrail Planlama ve İnşaat Komitesinin, işgal altındaki Batı Şeria’da 4 bin 200 konutluk yeni bir Yahudi yerleşim birimi projesini onayladığı bildirildi.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, Ramallah şehrinin batısında yapılması planlanan yerleşim birimini inşa edecek şirketlere ruhsat verilmeden önce iki aylık itiraz süresi tanındı.

Bu sürenin dolmasının ardından İsrail Planlama ve İnşaat Komitesi tarafından ruhsat verilecek ve söz konusu yerleşim biriminin inşasına başlanacak. Komite, Modin Yahudi yerleşim birimine bağlanacak yeni konutların kısa sürede bitirilmesini planlıyor.

Öte yandan Filistin Maan Haber Ajansı, İsrail’in, Batı Şeria’ya bağlı Beytullahim’in Nahla köyünde yeni Yahudi yerleşim birimleri için arazi etüdü yaptığını duyurdu.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now Platformuna (Barış Şimdi Platformu) dayandırılan haberde, İsrail’in, yerleşimlere uygun gördüğü alanları devlet arazisi olarak ilan etmeyi amaçladığı belirtildi.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah ise İsrail’in yasadışı yerleşim yerleri inşa etme hamlesini, “C bölgesini işgal etmeyi ve Batı Şeria’yı ikiye bölmeyi amaçlayan yeni bir adım" olarak nitelendirerek, “İsrail’in Beytullahim’in tarihsel dokusunu yok etmek için elinden geleni yaptığını” ifade etti.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" ise İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi Filistinlilerin C bölgesinde inşaat yapmasını neredeyse imkansız kılıyor.

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te yaklaşık 200 bin, batı Şeria'da da 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası toplum, İsrail’in işgalindeki bu topraklarda bulunan Yahudi yerleşim birimlerini illegal kabul ediyor.