İsrail polisinin Kudüs'te geçen haftadan beri taş ve molotofkokteyli atan yarısı çocuk 66 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

İsrail İç Güvenlik Bakanı Gilad Ardenne, dün İsrail Meclisi Knesset'te düzenlenen özel oturumdaki konuşmasında, İç Güvenlik Bakanlığı'nın, taş ve molotofkokteyli atılan tüm gösterilere kararlı bir şekilde karşı koyma ve düzeni bozmaya yeltenenleri gözaltına alma siyaseti izlediğini söyledi.

İsrail polisine zırhlı araçlar ve Kudüs'te aktif bir şekilde çalışan özel birimleri kullanma yetkisi verildiğini kaydeden Ardenne, "Geçen haftadan bu yana Kudüs'te yarısı çocuk 66 Filistinliyi gözaltına aldık" dedi.

Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaşanan şiddet olaylarından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı sorumlu tutan Ardenne, "Ebu Mazin (Abbas) gerçek dışı provokasyonlara başvurarak uluslararası camiada Filistin meselesine destek bulmaya çalışıyor" diye konuştu.

İsrail Radyosu ise geçen hafta Kudüs'te taş ve Molotof kokteyllerinin kullanıldığı 159 hadise yaşandığını duyurdu.

Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde geçen hafta pazar günü Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale edilmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Gerginlik, geçen hafta pazar gününden bu yana devam ederken Salı sabahı İsrail askerleri postallarıyla Mescid-i Aksa'nın etrafı camekânla çevrili minberinin yakınına kadar girmiş ve çatısına çıkmıştı.