Ahrar Esirler ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Herhangi bir suç isnat edilmeksizin Filistinli 2 eski bakan ile 28 milletvekili, İsrail hapishanelerinde tutuluyor" denildi.

Araştırma Merkezi Müdürü Fuad el-Hafeş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gözaltıların çoğu, 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından Batı Şeria'da başlatılan geniş çaplı operasyon kapsamında gerçekleştiğini belirterek, "Aralarında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, 2002'de tutuklanan Fetih Hareketi mensubu Mervan el-Bergusi ve 2006 yılında tutuklanan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi milletvekili Ahmed Sadat da bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları ve parlamentolardan bu konuda İsrail'e baskı yapmaları çağrısında bulunan Hafeş, şunları kaydetti:

"Artık İsrail'in millevekillerine yönelik tutuklamaların son bulması gerekir. Milletvekillerinin tutuklanmaları sadece Filistin halkına değil, bilakis tüm dünya parlamentolarına yönelik bir ihanettir" diye konuştu.

Bakanlar ise eski Filistin Esirler Bakanı Vasfi Kubha ve eski Yerel Yönetim Bakanı İsa el-Caberi'nin olduğu belirtildi.

İsrail yönetimi, haziran ayında Batı Şeria'da 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından düzenlediği operasyonlarda, aralarında Hamas mensubu milletvekili ve aktivistlerin de bulunduğu yüzlerce Filistinliyi gözaltına almıştı.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamaya göre, İsrail hapishanelerinde 16'sı kadın, 250'si çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.