İsrail'in Kiryat Gat şehrinde toplanan Etiyopya asıllı Yahudiler, polis şiddetini ve devletin "ırkçı uygulamalarını" protesto etti.

Etiyopya asıllı bir grup Yahudi, akşam saatlerinde şehir merkezinde yürüyüş yaptı. Polis şiddetini ve devletin "ırkçı uygulamalarına" tepki göstermek amacıyla düzenlenen yürüyüş polisin yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti.

YÜRÜYÜŞ, OLAYSIZ SONA ERDİ

Bu arada, gösteriden önce İsrail polisinden yapılan açıklamada, “Protestocuların yürüyüşüne ana yolları trafiğe kapatmamaları durumunda izin verilecek" ifadesi kullanılmıştı.

Etiyopya asıllı bir İsrail askerinin, polis tarafından dövülme videosunun ortaya çıkmasının ardından ülkede tansiyon yükselmişti. Binlerce Etiyopya asıllı Yahudi, önceki gün Tel Aviv'deki Azrieli Kulesi yakınlarında gösteri düzenlemiş, bazı ana yolları kapatmıştı. Polisin müdahale ettiği gösteride, 23’ü polis 46 kişi yaralanmış, 26 eylemci gözaltına alınmıştı.

Kudüs’te de perşembe akşamı ırkçılık karşıtı protesto düzenleyen binlerce Etiyopyalı Yahudi'ye, İsrail güçleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su fışkırtan zırhlı araçlarla müdahale etmişti. Protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık vermesi sonucu 2 polis ve 12 gösterici yaralanmıştı.

ETİYOPYA YAHUDİLERİ

İsrail'de yaşayan on binlerce Etiyopya asıllı Yahudi'nin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994'teki Musa ve Süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. Dan kabilesinin soyundan geldikleri söylenen Etiyopya asıllı Yahudiler, "Beta İsrail ( İsrail Evi ya daİsrail toplumu) ismiyle de biliniyor.

İsrail'deki sayıları 135 bin civarında olduğu belirtilen Etiyopyalı Yahudiler, devletin kendilerine karşı uyguladığı ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikayetçi. Ülkede yaşayan Etiyopya Yahudilerinin yarıdan fazlasının yoksul olduğu ve ancak yarısının liseyi bitirdiği belirtiliyor. İsrail vatandaşı Etiyopya Yahudilerinin öfkesinin sokağa taşmasının ardında, ülkeye geldiklerinden beri maruz kaldıkları "ırkçı ve ayrımcı" uygulamaların yattığı ifade ediliyor.

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU

İsrail Başbakanı Binyamin NetanyahuEtiyopya Yahudilerine ırkçılık yapıldığı iddiaları ile ilgili olarak, "Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı her şekilde ve her platformda mücadele etmeliyiz" diyerek, "Etiyopya asıllı İsraillilerin her açıdan İsrailli olduklarını anlamak zorundayız" ifadelerini kullandı.