İsrail Parlamentosundaki (Knesset) 53 milletvekilinin, 2014 yılında gerçekleştirilen savaşta yapılan hatalarla ilgili kamuoyuna sızdırılan raporun tartışılması için parlamento başkanlığına talepte bulunduğu bildirildi.

Knesset'teki Arap Milletvekili Ayida Tuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 53 milletvekilinin, ortak Arap Listesi, Meretz Partisi, Gelecek Var ve Siyonist Kamp partilerinden olduğunu belirtti. Tuma, Knesset başkanlığına sunulan talebin değerlendirilmesi için özel bir oturum düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Tuma, Devlet Mali İşler Denetçisi ve Ombudsman Joseph H. Shapira'nın hazırladığı raporun, "Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze savaşı hakkındaki bilgileri saklaması, tüneller meselesinde yapılan yanlışlar" benzeri konuları içerdiği ve pazartesi günü tartışmaya açılabileceğini aktardı.

Ortak Arap Listesi'nin raporun tartışılmasıyla İsrail ordusunun Gazze savaşında işlediği suçların ortaya çıkarılmasını amaçladıklarını belirten Tuma, "Son savaşta tüm savaş suçları işlendi. Bunları parlamento kürsüsünde dile getireceğiz." dedi.

İsrail Radyosu'nun haberinde ise Shapira'nın, Başsavcı Avichai Mandelblit'den rapor taslağının kamuoyuna sızdırılmasıyla ilgili soruşturma açması talebinde bulunduğu belirtildi.

Kamuoyuna sızdırılan raporda, hükümetin, Hamas'ın kazdığı tünellere karşı verdiği mücadele yöntemi ve savaşın gidişatıyla ilgili bilgileri net bir şekilde aktarmamasıyla ilgili eleştiriler yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl İsrail'in Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. İsrail’in saldırılarda verdiği kayıp ise 66 asker ve 7 sivil olarak açıklanmıştı.