İsrail devletinin varlığına karşı çıkan Siyonizm Karşıtı Yahudiler Birliği üyelerinin de aralarında yer aldığı onlarca kişi öğle saatlerinde Beyaz Saray önünde toplandı.

Ellerinde Filistin bayraklarının yanı sıra "Filistin için özgürlük", "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurun", "Mescid-i Aksa'dan ellerinizi çekin" yazılı dövizler taşıyan grup, "İsrail işgali son bulsun", "Savaş suçlusu Netanyahu", "Obama, İsrail'e yardımı durdur" sloganları attı.

Beyaz Saray önünde güvenlik önlemi alan polis, İsrail yanlısı bir kişinin gruptakilere sözlü sataşmasının ardından başlayan tartışma üzerine kalabalığı, Beyaz Saray'ın kuzey cephesindeki parkın bulunduğu alana uzaklaştırdı.

İsrail'in Filistinlilere yönelik son günlerdeki saldırılarının ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin şiddetle kınandığı gösteride, ABD Başkanı Barack Obama'nın da İsrail yanlısı tutumu eleştirildi. ABD yönetiminin insan haklarını ihlal eden ve savaş suçu işleyen İsrail'e milyar dolarlık yardımlarını bir an önce durdurması istenirken, uluslararası toplumun da şiddet karşısındaki sessizliği eleştirildi.

"ŞİDDET KARŞISINDA SESSİZ KALMAK SUÇA ORTAK OLMAKTIR"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Siyonizm Karşıtı Yahudiler Birliği Sözcüsü Rabbi Yisroel Dovid Weiss, İsrail'in son günlerdeki şiddet yanlısı politikasını kınadı.

Weiss, "Şu anda orada olanlardan öfke duyuyoruz. Hiç kimse çatışmalardan memnuniyet duymuyor. Bizi buraya bugün getiren de oradaki masum, günahsız insanların, sivil halkın öldürülmesi. Ancak büyük resme baktığımızda İsrail'in şiddet içeren politikası uzun yıllardır devam ediyor ve gidişat iyi değil" diye konuştu.

ABD vatandaşı David Barrows de Filistinlileri desteklemek için eyleme katıldığını belirtti. ABD hükümetinin de insan haklarını ihlal eden İsrail'e yardımda bulunarak suça ortak olduğunu ifade den Barrows, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetimiz Filistinlilerin haklarına saygı göstermiyor. İsrail'in tüm Filistinlilerin haklarını tanımasını isteyen benim gibi çok sayıda Amerikalı var. Herkes eşit şekilde muamele görmeli, herkes eşit haklar istiyor, herkes barış istiyor ama şu anda olanlara bakıldığında başarılabilir değil. Bu şiddet karşısında sessiz kalmak da suça ortak olmaktır".

"TELEVİZYONDA GÖRDÜKLERİNİZ ORADA YAŞANANLARLA KIYASLANAMAZ"

Bir hafta önce Batı Şeria'dan geldiğini anlatan Arap asıllı Amerikan vatandaşı JanineAleh, Batı Şeria'da yaşananları "tahammül edilemez" olarak tanımladı. Aleh, "Oradaki çatışmalara şahit oldum. Sizin televizyonlarda gördükleriniz orada olanlarla kıyaslanamaz. İnsanlar çok zor durumda. Masum insanları öldürüyorlar ve İsrailli yerleşimciler kendilerine vurup öldürmeleri hakkı tanıyan yeni kanunun avantajını kullanıyorlar. Onlar insanları katlediyor ve dünya hiçbir şey demiyor. Obama, lütfen insanlığın yanında yer al" dedi.

İsrail'in, Yahudilerin dini günleri nedeniyle Filistinlilerin Mescid-iAksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle eylül ayından bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor.

Yahudi yerleşimciler, Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklaması sonucu anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken olaydan yalnızca 4 yaşındaki diğer çocukları sağ kurtulmuştu. Söz konusu olayla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla giderek tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle çatışmalar ciddi boyutlara ulaşmıştı.

İsrail'in bu ayın başından beri Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 42'ye yükseldiği açıklanmıştı.