Sonuçları Lancet Global Health dergisinin internet sitesinde yayımlanan ve yaklaşık 190 ülkede yeme alışkanları konusunda yapılan araştırmaya göre, insanlar tam tahıllılar ve balık dahil olmak üzere sağlıklı yiyecekleri daha çok tüketiyor. Öte yandan besin değeri olmayan abur cubur tüketiminde bundan daha büyük bir artış gözleniyor.

Araştırmacılar, bu sonuca 1990-2010 yılları arasında yapılan 320'den fazla beslenme konulu çalışmayı derinlemesine inceleyerek ulaştı. Araştırmada, obezite, kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve kanser gibi rahatsızlıkları engelleyen ya da tetikleyen 17 kilit gıdanın ne sıklıkta tüketildiği değerlendirildi. Bu besinlerin 10'u "sağlıklı" kategorisinde yer aldı.

Bill &Melinda Gates Vakfı ve İngiltere Tıp Araştırma Kurulu tarafından finanse edilen araştırmada, 20 yıllık dönemde yüksek gelirli ülkelerde yeme alışkanlıklarında önemli gelişme kaydedilirken, sağlıksız gıdaların tüketiminde ise çok küçük bir düşüş gözlendi. Yaşlıların gençlerden, kadınların da erkeklerden daha iyi beslendiği tespit edilen araştırmada, beslenmeyle ilgili en iyi gelişmeler Moğolistan, Latin Amerika ve Karayipler'de görüldü.

Abur cuburun en çok Batılı ülkelerde tüketildiği, ABD, Kanada, Batı Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi zengin ülkelerde insanların hala dünyadaki en kötü beslenme alışkanlıklarından bazılarına sahip olduğu ifade edildi. Son yıllarda beslenme alışkanlıklarında gelişme kaydedilmeyen ülkeler listesinde Çin, Hindistan ve Sahta Altı Afrikası'ndaki bazı ülkeler yer aldı.

En sağlıksız beslenenler listesinde, çikolatasıyla ünlü Belçika ve gulaşıyla tanınan Macaristan bulunuyor.

Araştırmaya göre dünyada en iyi beslenen ülkeler sırasıyla Çad, Sierra Leone, Mali, Gambiya, Uganda, Gana, Fildişi Sahili, Senegal, İsrail ve Somali. En iyi beslenenlerin ilk onunda yer alanların dokuzunun gelir düzeyi düşük Afrika ülkeleri olması dikkati çekiyor.

Dünyada en kötü beslenme alışkanlıklarına sahipler ülkeler listesinde ilk on şöyle sıralanıyor:

“1- Ermenistan,  2- Macaristan, 3- Belçika,  4- Çek Cumhuriyeti, 5- Kazakistan, 6- Belarus, 7- Arjantin, 8- Türkmenistan, 9- Moğolistan, 10- Slovakya”

Araştırmada dünyada en fazla meyve sebze tüketilen ülkelerin başında Tunus, Barbados, Cape Verde, Mauritius, İsrail, Katar, Kıbrıs, Seyşeller, Mali ve Grenada bulunurken, en sağlıksız ve işlenmiş gıdaların tüketildiği ülkelerin ilk onu şöyle sıralanıyor:

“1- Azerbaycan, 2- Slovakya, 3- Çek Cumhuriyeti, 4- Belçika, 5- Çin'in Heylongciang bölgesi, 6- İzlanda, 7- Belarus, 8- Litvanya, 9- ABD, 10- Rusya”