Bakan Wallström, başkent Stockholm'deki Başbakanlık Binası'nda yaptığı açıklamada, sınırları oluşmamışsa da Filistin'i devlet olarak tanıma kararı için uluslararası hukuk kriterlerini yeterli gördüklerini bildirdi.

Wallström, kararla, İsrail ile Filistin arasındaki görüşmelerin eşitsiz halini kısmen gidermeyi ve görüşmelerin durduğu gerginlik dönemlerinde umutları artırma ve Filistinli ılımlı kesimleri desteklemeyi umduklarını ifade etti.

Ayrıca İsveç olarak İsrail ve Filistin'in bir arada barış ve güvenlik içinde yaşayacağı bir geleceğe katkı yapmayı amaçladıklarını belirten Wallström, mevcut durumun alternatifsiz olduğunu düşünme eğilimindeki Filistin ve İsrailli gençler arasında gelecek için barışa yönelik umut ve inanca katkı yapmak istediklerini söyledi.

Öte yandan, İsveç hükümetinin Filistin devleti yönetimi için 5 yıllık bir yardım stratejisi belirlediği, 5 yıllık dönemde insani yardımlara ek olarak 500 milyon ila 1,5 milyar İsveç kronu (150-450 milyon lira) arasındaki bir miktarda yardım yapılmasını kararlaştırdığı bildirildi.

İsveç'te 14 Eylül'de yapılan seçimde birinci parti olarak koalisyon hükümeti kuran Başbakan Stefan Löfven, hükümeti açıklarken Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını belirtmişti. Bunun üzerine İsrail, İsveç'i sorunu tam anlamadan aceleci karar vermekle suçlamış, ABD de karar için "zamansız" diye tepki göstermişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, dün İsveç basınına yaptığı açıklamada, Filistin'i devlet olarak tanımalarının önemli bir adım olduğunu söylemişti. Wallström, "Bazıları bunu erken atılmış bir adım olarak niteleyecek ancak korkarım bu geç bile kalınmış bir adım" diyerek kararlılıklarını sergilemişti.