Thomas Sterner, geçen hafta İsveç'in yeni seçilen merkez-sol hükümetinin Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıması ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom'un Filistinlileri destekleyeceklerini açıklamasını AA muhabirine değerlendirdi.

Avrupa ülkeleri ve İsveç arasındaki ekonomi ve enerji alanındaki ilişkilerin bu süreçten etkilenmeyeceğini ifade eden Sterner, iki ülke arasındaki bu ilişkinin İsrail ve Filistin ilişkilerine de olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.

Estonya'nın başkenti Tallinn'de bulunan enerji düşünce kuruluşu "Stockholm Çevre ve Enerji Enstitüsü" yöneticisi Valdur Lahtvee de Kuzey Avrupa ülkelerinin kendi içinde bir ticaret yapısına sahip olduklarını kaydetti.

Lahtvee, Filistin'i tanıyan İsveç'e karşı ya da destek olan ilişkilerin gelenekselleşmiş ilişkilere zarar vermeyeceğini söyledi.

Avrupa'da barış, demokrasi ve insan haklarının en önemi temsilcisinin İsveç olduğunu dile getiren Lahtvee, İsveç hükümetinin bu adımının bir sürpriz olmadığını söyledi.

İsveç'in Filistin'i tanıması, bir AB üyesinin böyle bir karar alması bakımından önem taşıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin'i devlet olarak tanımıştı.

İsveç'te 14 Eylül'de yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Çevre Partisi ile yeni hükümet kurmuştu. 21 üyeli kabinede Yeşiller ve Çevre Partisi'ne 5 bakanlık verilirken Türk kökenli Mehmet Kaplan, Şehircilik ve İskan Bakanı, İbrahim Baylan da Enerji Bakanı olmuştu.