İsveç Kültür ve Demokrasi Bakanı Alice Bah Kuhnke, "İsveç'te yerel seçimlerde oy verme yaşının 18'den 16'ya düşürülmesi önergesini hükümete sunduk" dedi.

Kuhnke, "ifade özgürlüğünün genişletilmesi" kapsamında İsveç'teki yerel seçimlerde oy kullanma yaşının 16'ya düşürülmesi ve son yıllarda artan ırkçılık ve aşırı şiddet olaylarıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bakanlık bünyesinde çalışmalar yapan Demokrasi Komisyonu'nun konuyla ilgili öneri hazırladığını belirten Kuhnke, “Öneri çerçevesinde, İsveç'te belediye seçimlerinde seçmen yaşının 16'ya düşürülmesi konusundaki öneriyi hükümete sunduk. Eğer öneri kabul edilirse, 2018 belediye seçimlerinde 16 yaşından gün alan herkes oy kullanabilecek" diye konuştu.

Kuhnke, İsveç'te Göteborg yakınlarında bir okula gerçekleştirilen ve iki göçmen kökenli öğretmen ve bir öğrencinin öldürüldüğü ırkçı saldırıyla ilgili olarak da hükümetin bu yıl, ırkçılık ve aşırılık şiddetiyle mücadele için 5 milyon kronluk bütçe ayırdığını ifade etti.

Okula yapılan ırkçı saldırının kendilerini derinden üzdüğünü dile getiren Kuhnke, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son günlerde aşırı sağın yükselmesiyle birlikte artan ırkçılığa karşı yoğun bir çalışma başlattık. İsveç'te herkesin birbirine saygı ve sevgi çerçevesinde farklı görüş ve inanışlara karşı hoşgörü içerisinde yaşaması için hükümet nezdinde bir araştırma grubu kurduk." İsveç'te beş ay önce yaşanan olayda, Göteborg şehrinin Trollhattan kasabasındaki Koronen isimli okulda göçmen öğretmen ve öğrencilere kılıçlı saldırıda bulunmuştu.

Polis, Lundin-Pettersson'un Hitler hayranı ve Müslüman karşıtı olduğunu açıklamış, saldırının ırkçı nitelik taşıdığını belirtmişti. Polis tarafından vurulan Lundin-Pettersson olay yerinde ölmüştü.