İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, Danimarka'nın sığınmacı kabulünü askıya alma kararına tepki göstererek, "Danimarka'nın aldığı bu talihsiz kararı tekrar gözden geçirmesi lazım.'' dedi.

Ygeman AA muhabirine yaptığı açıklamada, Danimarka'nın Birleşmiş Milletler (BM) kotasından her yıl kabul ettiği 500 sığınmacı alımını süresiz askıya almasını eleştirdi.

Danimarka'nın kararını gözden geçirmesini isteyen Ygeman, ''Çok kötü bir karar. Danimarka'nın, BM kotasından gönderilen sığınmacıları almama gibi bir lüksü olamaz. Bu talihsiz kararı yeniden gözden geçirmeleri lazım. Daha çok sığınmacıyı nasıl alırız onun hesabının yapılması lazım. Zira, bu insanlar Akdeniz sularını ölümü göze alarak geçiyorlar. Bir kısmı da trajedik bir biçimde hayatını kaybediyor. Bu insanlara kapıları kapatmak doğru olmaz.'' diye konuştu.

Macaristan'a iltica ettikten sonra İsveç'e gelen sığınmacıları bu ülkeye geri gönderdiklerini fakat Macaristan'ın bu sığınmacıları almamak için direndiğini kaydeden Ygeman, ''Dublin anlaşması gereği ilk önce Macaristan'a iltica eden sonra İsveç'e gelen sığınmacıları tekrar Macaristan'a göndermeye uğraşıyoruz. Macaristan bu sığınmacıları almak istemiyor. Eğer AB'ye üyeysen ve Dublin Sözleşmesine imza atmışsan, bazı kurallara uyup, bazı kurallara ise uymama hakkına sahip değilsin.'' dedi.

İSVEÇ'TE ARAÇ KUNDAKLAMALARINDA ARTIŞ

Son günlerde İsveç'te artan araba kundaklamalarına yeni çözümler getirmek için bazı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Ygeman, Malmö şehri başta olmak üzere İsveç'in birçok yerinde araç kundaklamalarında artış yaşandığını kaydetti. Ygeman, "Vatandaşlar bu kundaklamalardan oldukça rahatsız oluyor. Bu durumun önüne geçmek için bir dizi önlemler almak için çalışmalarımız sürüyor.'' ifadelerini kullandı.

Kundaklamaya müsait yerlere güvenlik kameraları yerleştireceklerini söyleyen Ygeman, ''Kundaklamaları sona erdirmek için cezaları iki katına çıkaracağız. Yakalanan şahısların uzun süren yargılama sürecini hızlandırarak bir-iki haftaya düşüreceğiz. Özellikle araç parkları ve riskli bölgelere güvenlik kameraları yerleştirerek, kundaklama işine karışanların eşkalini kolay yoldan belirlemeye çalışacağız.'' diye konuştu.

İsveç'teki polis açığı sorununa dikkati çeken Ygeman, hükümetin yeni polis alımları ve istifaların önüne geçmek için 2 milyar kron ayırdığını kaydetti.