İtalya ile Hindistan arasında 2012 yılından bu yana devam eden soğukluk, bugün iki ülke dışişleri bakanlarının Roma’daki görüşmesiyle son buldu.

2012’de İtalyan deniz piyadelerinin korsan sandıkları iki Hintli balıkçıyı öldürmesinden sonra iki ülke arasında üst düzeyli ilk görüşme yapıldı.

Zirve, Hindistan’da yaşadığı yıllarda pek çok hayır işleyen Rahibe Teresa’nın azize ilan edilmesi için Vatikan'da düzenlenen seremoniye katılan Hindistan Dışişleri Bakanı SushmaSwaraj’ın, tören sonrasında İtalyan mevkidaşıPaoloGentiloni ile Roma'daki Dışişleri Bakanlığında yapıldı.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, her iki bakanın da uzun bir aradan sonra ilk kez üst düzey bir toplantı gerçekleştirdiği belirterek, görüşmeden memnuniyet duydulduğu bildirildi.

Görüşmede, bakanların, ikili ilişkiler ile ticaret, bilim, teknoloji, yatırım, terörle mücadele ve kültürel alanlarda karşılıklı çıkarlar doğrultusunda işbirliği imkanlarını ele aldıkları bununla birlikte İtalya ile Hindistan arasındaki ilişkileri güçlendirme konusunda uzlaştıkları vurgulandı.

Açıklamada, Hintli bakan Swaraj’ın, kısa süre önce çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketiyle sarsılan İtalya’ya taziyelerini dile getirdiği belirtildi.

Görüşmenin ardından İtalyan Rainews24 kanalına bir demeç veren İtalyan bakan Gentiloni, Hintli mevkidaşıyla görüşmesinde asker krizinde gelinen son aşamanın etkisine dikkati çekerek, “Böyle bir buluşma sonunda mümkün olabildi çünkü askerlerimiz İtalya’da. Sorun, halen tam olarak çözülmüş değil ama biz Hint hükümetiyle yeniden temas kurabiliriz” dedi.

SÜRECİN GEÇMİŞİ

Şubat 2012'de "EnricaLexie" isimli bir İtalyan yakıt gemisini koruma görevindeyken deniz korsanı zannettikleri iki Hintli balıkçıyı vurarak öldüren ve Hindistan'daki yargı süreçleri 4 yıla yakındır süren İtalyan deniz piyadeleri MassimilianoLattore ile SalvatoreGirone'nin durumları, önce geçen yıl Ağustos’ta merkezi Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesine, oradan da Lahey'deki Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesine taşınmıştı.

Askerler hakkındaki süreç UDTM’de sürerken, İtalya, askerlerini bir an önce ülkesine getirmek ve yargılamanın uluslararası organlarda sürmesini istiyordu. Buna karşılık, Hindistan ise olayın kendi karasularında ve kendi vatandaşlarına yönelik olduğu savından hareketle yargılamanın, askerlerin de hazır bulunmasıyla Hindistan'daki mahkemede olması gerektiğini savunuyordu. Bu sırada, sağlığı kötüleşen askerlerden MassimilianoLatorre, Hindistan'ın da olur vermesiyle Eylül 2014’te tedavisi için İtalya'ya gelirken, İtalya’nın dönmesini sağlamak için uğraştığı Girone ise Hindistan'ın ülke dışına çıkmasına izin vermemesi nedeniyle Yeni Delhi'deki İtalyan büyükelçiliğinde kalmaya devam ediyordu.

Son olarak, geçen Mayıs ayında UDTM'nin ara kararı doğrultusunda, deniz piyadesi Girone'nin de yargılama üzerindeki UDTM'nin incelemesi bitene kadar ülkesine dönmesine hükmedilmiş ve SalvatoreGirone İtalya'ya dönmüştü.

Gentiloni ve Swaraj’ın bugünkü görüşmeleri, İtalyan basınında da “Buzlar eridi” şeklinde yorumlandı.