İtalyan hükümeti, ülkenin siyasi düzeninde köklü değişiklikler öngören anayasa referandumunun 4 Aralık'ta yapılacağını açıkladı.

Seçim yasasında reform niteliğinde düzenlemeler öngörerek; Senato'nun yasama yetkisini sadeleştiren, senatör sayısını düşürmeyi hedefleyen ve geçen yıl parlamentodan onay alan anayasa değişikliğinin, Aralık ayında halk oylamasına sunulacağı kesinleşti.

"Mücadele şimdi ve burada başlıyor. Başka bir fırsat olmayacak." diyerek kampanyasını sosyal medyadan başlatan Başbakan Matteo Renzi, kendi siyasi kariyerinde büyük önem atfettiği reformlardan biri olan bu anayasa reformu için 29 Eylül'de memleketi Floransa'da mitinglerine başlayacak.

Renzi, daha önce referandumda "Evet" oyunun çıkmaması durumunda istifa edeceğini açıklamış ancak daha sonra bu referandumu kendisiyle kişiselleştirerek hata yaptığını söylemişti.

Başbakan Renzi'nin referandum tarihini açıklamasıyla muhalefet partileri de 4 Aralık tarihini, "Matteo Renzi'den kurtuluş günü" olarak tanımlaya başladı. Anamuhalefet konumundaki 5 Yıldız Hareketi (M5S), referandumun tarihini hükümetin kendi başına belirlemesine tepki gösterirken, muhalefet partisi Kuzey Birliği'nden ise 4 Aralık'ın Renzi'den kurtuluş günü olacağı değerlendirmesi geldi.

Son kamuoyu yoklamalarında "Evet" ve "Hayır" oylarının başabaş olduğu belirtiliyor.