Ülkede cumhurbaşkanlığı seçim kanuna göre, çift kanatlı parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisi'ne üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan bin 9 üyeli cumhurbaşkanını seçecek olan "Büyük Seçici Meclis" bugün seçimin ilk tur için toplandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve Senato Başkanvekili Valeria Fedeli olmak üzere iki kadın başkanın yönettiği ilk tur seçimde, seçici delegelerce oy pusulalarına yazılarak aday gösterilen hiçbir isim 673 olan 3'te 2'lik çoğunluk sayısına ulaşmayınca ilk turdan sonuç alınamadı.

İlk turda en çok oy 120 oyla 5 Yıldız Hareketi'nin aday gösterdiği Ferdinando Imposimato'ya çıkarken, çoğunluğu iktidardaki Demokrat Partili (PD) olmak üzere 538 seçici delege boş oy attı.

İlk turda, ilerleyen yaşı sebebiyle geçen 14 Ocak'ta görevini bırakan eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da aynı zamanda hayat boyu senatör olması sebebiyle genel kurul salonuna gelerek halefini belirlemek için oy kullandı. İlk sırada oyunu atan Napolitano, parlamenterlerce alkışlarla karşılandı.

Meclisten ayrılışında gazetecilerin kendisine Matarella'yı sorması üzerine Napolitano, "Adil, tutarlı, anayasaya yüksek hassasiyet gösteren demokratik biri" diye cevap verdi.

MATARELLA İSMİ AĞIRLIK KAZANDI

Seçimin ilk turuna saatler kala Başbakan ve Demokrat Parti lideri Matteo Renzi delegelerini toplayarak, parti olarak Anayasa Mahkemesi yargıcı eski bakan Sergio Matarella'yı aday göstereceklerini, 3'te 2 çoğunluğun arandığı 4. tura kadar delegelerin boş oy atmasını istedi. Oylama sırasında PD'li delegelerin de parti lideri ve yönetiminin aldığı karara uyduğu gözlendi.

Bu sabah saatlerine kadar Başbakan Renzi ile ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirlemek üzere görüşen muhalefetteki merkez sağın çatı partisi Forza Italia'nın lideri Silvio Berlusconi, Renzi'nin tek başına Matarella isminde direttiğini ve kendileriyle olan anlaşmalara sadık kalmadığını savunarak tepki gösterdi.

Renzi'nin açıkladığı Matarella ismine dair şüpheleri olduğunu daha önce dile getiren Berlusconi, adayın kendisinden çok Demokrat Parti'nin aday gösteriş biçiminin kabul edilemez bulduğunu söylediği ifade edildi.

Berlusconi'nin partisinin, başka bir aday çıkarmak yerine sonraki turlarda da boş oy atacağı açıklandı.

Renzi'nin iktidarda koalisyon ortağı Yeni Merkez Sağ hareketinden Maurizio Sacconi de Matarelli'nin Demokrat Parti tarafından "kibirli" bir şekilde aday gösterildiği bu nedenle sonraki turlarda da boş oy atacaklarını bildirdi.

Salt çoğunluğun aranacağı 4. tura kadar boş oy atıp, 4. turda Anayasa Mahkemesi Yargıcı Sergio Matarella'yı aday gösterecek olan Demokrat Partinin, Matarella'ya destek verecek partilerle 505 oy ve üstünü sağlamayı hedeflediği belirtildi.

Demokrat Partinin stratejisi tutarsa 73 yaşındaki Matarella, 31 Ocak Cumartesi günü yapılması planlanan 4. tur oylamada, İtalya'nın 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimine yarın yine 3'te 2 çoğunluğun aranacağı ikinci tur sonuç alınamazsa üçüncü tur oylamayla devam edilecek.