İtalyan parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin başkanı Boldrini, Avrupa’da daha fazla entegrasyon için Fransa, Almanya, Lüksemburglu parlamento başkanlarıyla geçen eylülde imzaladıkları ortak deklarasyon ve bu yönde atılacak adımlara yönelik Yabancı Gazeteciler Derneğinde bir basın toplantısı düzenledi.

Avrupa’nın bugün karşı karşıya olduğu başta sığınmacı ve terör sorunlarıyla hiçbir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceğini vurgulayan Boldrini, "Bütün bu sorunlar karşısında daha az değil, daha fazla Avrupa’ya ihtiyaç var.

Bu nedenle de daha fazla entegrasyon lazım" dedi. Avrupa’da son dönemde tartışılan, AB içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması'nın bazı ülkelerle sınırlandırılması uygulaması olarak tanımlanan "mini-Schengen"e itiraz eden Boldrini, “Umuyorum ki, mini-Schengen uygulaması izlenmez. Mini-Schengen, Avrupa projesinin inkarıdır" diye konuştu.

Boldrini, Avrupa’yı güçlendirmeleri gerektiğini dile getirirken, “Eğer zaman kaybedersek, milliyetçiler, yabancı karşıtları, popülistler kazanacak. Eğer kaybedersek, her şeyden sorumlu olacağız. Bunun yerine, parlamentoların, hükümetlerin, devletlerin, bireylerin herkesin Avrupa’nın parçalanmaması için sorumluluğu vardır” ifadelerini kullandı.

Laura Boldrini, ilerleyen günlerde Avrupa’nın değerler sembolü olarak nitelediği yıl içerisinde 500 bin sığınmacının ulaştığı Yunanistan’ın Midilli Adası'nı, 23 Mayıs’ta da Avrupa’da serbest dolaşımı sağlayan anlaşmaya adını veren Schengen kasabasını ziyaret edeceğini bildirdi.