İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararına Avrupa Konseyi’nden ilk tepki Genel Sekreter Thorbjorn Jagland’dan geldi.

Jagland yaptığı yazılı açıklamada, İngiliz halkının referandumda demokratik kararını verdiğini ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Jagland, “Şimdi yapılabilecek en doğru iş, AB ve İngiliz yönetiminin birlikte çalışıp iki tarafın halklarının çıkarlarını gözeterek Birlik’ten çıkışın sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada Jagland, bundan böyle herkesin Avrupa uluslarını birleştiren demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü değerlerine yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt da Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, İngiltere’de çıkan sonuçla birlikte bugün, Avrupa fikrinden bir şeylerin kaybolduğunu belirtti.

Agramunt, bu sonucun sadece İngiltere halkını değil tüm Avrupa toplumunu etkileyeceğine dikkati çekerek, “Yalnız Avrupa Birliği’ni değil, Avrupa Konseyi ve AKPM başta olmak üzere tüm uluslararası kurumları etkileyeceğini” söyledi. Bugün Avrupa bayrağının yarıya indiğini söyleyen Agramunt, “Fakat bazen ilerlemek için bir adım geri çekilmek gerekir” dedi.