Japonya Barolar Birliği Federasyonunca ülkenin batısındaki Fukui bölgesinde düzenlenen toplantıda kabul edilen bildiride, 2020 yılında Olimpiyat Oyunları'na ve uluslararası bir ceza yargılaması konferansına ev sahipliği yapacak ülkede ölüm cezasının yürürlükten kaldırılması gerektiği belirtildi.

İdam yerine müebbet hapis cezasının uygulanması konusunda hükümete tavsiyede bulunulan bildiride, "Ölüm cezasının devlet tarafından yapılan ciddi bir insan hakları ihlali olduğu gerçeğiyle yüzleşmeliyiz" ifadesine yer verildi.

Bildiride, Japonya'nın dünyadaki en düşük cinayet oranlarına sahip ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Federasyon, bu durumun ölüm cezasının gereksizliğini ortaya koyduğunu belirtti.

Yanlış yargılama ve haksız suçlama olasılığının inkar edilemeyeceğinin kaydedildiği bildiride, "Ölüm cezası bir kere uygulandığında geri dönüşü yoktur ve temel olarak diğer cezalardan farklıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Adli yetkililere göre, Japonya'da 130 idam mahkumu bulunuyor.
Ülkede ölüm cezasına neden olan suçlar arasında, cinayet, ölüme sebebiyet veren kundakçılık ya da sabotaj, terör saldırıları ve darbe girişimleri gibi vakalar yer alıyor.

Japonya'da mart ayında cinayetten suçlu bulunan iki kişi asılarak idam edilmiş, Uluslararası Af Örgütü, Başbakan Şinzo Abe'nin iktidara geldiği 2012 yılından bu yana 16 kişinin idam edildiğini açıklamıştı.

Japonya, 2009 yılından itibaren cinayet ve diğer ağır suçlar için jüri sistemini uygulamaya başlamıştı.