Japon hükümeti, Avustralya kıyılarında yaşanan kazanın ardından ülkede konuşlu ABD silahlı kuvvetlerine ait MV-22 Osprey tipi askeri uçakların Japon hava sahasındaki uçuşlarının durdurulmasını istedi.

Japon haber ajansı Kyodo'da yer alan habere göre, Savunma Bakanı Itsunori Onodera, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki ABD kuvvetlerine ait Futenma Hava Üssü'nden kalkan Osprey marka tilt-rotorlu uçağın Avustralya kıyılarında denize çakılmasının ardından kazanın sebebine dair "tatmin edici" açıklama yapılana dek aynı model uçakların Japon hava sahasındaki uçuşlarına ara verilmesini istediklerini söyledi.

Hafta içi yapılan kabine değişikliğinin ardından yeni göreve başlayan Japon bakan, muhattaplarından kazanın tam olarak neden kaynaklandığı ve bir daha yaşanmaması için ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda bilgilendirme talep ettiklerini belirtti.

Onodera, talebin, üs bölgesi ve çevresinde yaşayan vatandaşların endişelerini gidermeyi amaçladığını vurguladı.

Öte yandan Tokyo yönetiminin, Japon Kara Öz Savunma Güçlerinin gelecek hafta ülkenin kuzeyindeki Hokkaido Adası'nda ABD askerleriyle yapmayı planladığı ortak eğitim tatbikatında MV-22 Osprey'lerin kullanılmasının uygun olup olmayacağını muhattaplarıyla ele alacağı bildirildi.

ABD silahlı kuvvetlerinin yaygın olarak kullandığı, uçak gemilerine helikopter gibi iniş-kalkış yapabilen MV-22 Osprey tipi bir askeri uçak, Avustralya’nın Queensland eyaleti kıyısındaki Shoalwater Körfezi yakınlarında Amerikan donanmasına ait USS Ronald Reagan uçak gemisine iniş yapmaya çalışırken denize düşmüştü.

Kazada uçakta bulunan 26 deniz piyadesinden 23'ü kurtarılırken, 3'ünün izine rastlanamamıştı.