Japonya ve ABD'nin, hidrojen bombası denediğini iddia eden Kuzey Kore'ye karşı uygulanacak yaptırımlar konusunda ortak hareket edeceği bildirildi.

Japontimes'ın bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'ye karşı alınacak yaptırımlar konusunu görüştü ve ortak hareket etme kararı aldı.

Haberde, Abe'nin Obama ile 20 dakika süren görüşmede, hidrojen bombası denemesi iddiasının doğurduğu güvenlik tehdidine dikkati çektiği ve uluslararası toplumun acilen tedbir alması gerektiğini dile getirdiği belirtildi.

ABD'nin Japonya dahil müttefiki olan ülkelerle güvenlik konusunda adımlar atmayı amaçladığı kaydedilen haberde, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın da Amerikalı mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptığı ifade edildi.

Kuzey Kore dün hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmişti. Pyongyang'ın açıklamasından önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Öte yandan, başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun bazı kesimleri, yapılan incelemelerin, başarılı bir hidrojen bombası patlamasıyla örtüşmediğini bildirmişti.