Japonya'da İmparator Akihito'nun ilerleyen yaşını ve sağlığını gerekçe göstererek tahtan çekilmek istediğini açıklaması, imparatorluk yasasında değişiklik yapılmasını gündeme getirdi.

Başbakan Şinzo Abe, pazartesi günü kamuoyuna açıklama yapan 83 yaşındaki Akihito'nun makamından ayrılma konusundaki kararına saygı gösterdiklerini söyledi.

Ancak 2. Dünya Savaşı'nın ardından 3 Mayıs 1947'de kabul edilen anayasada yer alan İmparatorluk İç Hukukunda imparatorun tahttan kendi isteğiyle ayrılması durumunda ne yapılacağı konusunda herhangi bir madde bulunmadığına işaret eden Abe, bu nedenle İmparatorluk İç Hukukunun revize edilmesi gerektiğini söyledi.

İmparatorluk İç Hukuku yasası, "imparatorun tahta çıkışı", "imparatorluk ailesi", "vekalet", "imparatorluk unvanları, kabul törenleri, soy ağacı, imparatorun cenazesi ve anıt mezarı" ile "İmparatorluk İç Konseyi "olmak üzere 5 bölüm ve 37 maddeden oluşuyor. Yasaya göre imparatorun hasta olması ya da görevini yerine getiremeyecek kadar yaşlanması durumunda yerine vekil atanıyor.

Uzmanlar, Akihito'nun tahttan ayrılmasından sonra yerine oğlunun geçeceğini ancak bu durumda ülkede hem tahtta bir imparator hem de tahttan ayrılmış bir imparator olacağına dikkati çekerek, söz konusu "çift başlılığın" olası sorunlara yol açabileceği yorumunda bulundu.

İmparator Akihito'nun tahtı bırakmak istediğini açıklamasından sonra yapılan anketler ise halkın yüzde 86,6'sının imparatorun kararına saygı gösterdiğini ortaya koyuyor.

İmparator Akihito’nun tahttan çekileceğine dair haberler, ilk olarak temmuz ayında gündeme gelmişti. İmparator Akihito, pazartesi günü yayınladığı görüntülü mesajda 80 yaşını geçtiğini ve son birkaç yıldır sağlık sorunları yaşadığını açıklamıştı.

Düşüncelerinin bir imparator olarak değil, bir birey olarak anlaşılması gerektiğinin altını çizen Akihito, "Hızla yaşlanan bir toplumda ihtiyar bir imparatordan daha az arzulanan ne olabilir." demişti. İlerleyen yaşı ve artan sağlık sorunları dolayısıyla ilerleyen zamanda imparatorluk görevlerini yerine getiremeyeceğine işaret eden Akihito, bunun da toplumsal hayatta birçok alanı etkileyebileceğini ve ülkede bir "fetret" dönemi yaşanabileceğini ifade etmişti.

"HEİSEİ" DÖNEMİNİN SONU

Japonya'da her imparator değişikliğinde yeni bir dönemin başladığı varsayılıyor.

Akihito'nun 64 yıl tahtta kalan babası İmparator Hirohito'nun dönemine, “Parlayan Japonya” anlamına gelen "Shouwa" adı verilmişti. Tahtta 28. yılını dolduran Akihito'nun imparatorluk dönemi ise "barışın teşviği" anlamına gelen "Heisei" olarak biliniyor.

Bir deniz biyoloğu olan imparator Akihito, alanında 38 makale yayımlamıştı. İmparator'un mercan kayalıklarında yaptığı araştırmalarda keşfettiği yeni kaya balığı türüne de "Exyrias Akihito" adı verilmişti.

Akihito'dan sonra tahta 56 yaşındaki oğlu veliaht Prens Naruhito'nun geçmesi bekleniyor.

Anayasal monarşiyle yönetilen Japonya’da imparatorun Tanrı'yı temsil ettiğine ve Japon halkı adına bazı kutsal görevleri yerine getirdiğine inanılıyor. Ataların kutsal kabul edildiği Şinto inancının en yüksek otoritesi kabul edilen imparator, Japon halkının birliğini temsil ediyor. İmparatorluk tarihinde en son 1817 yılında İmparator Koukaku, kendi isteğiyle tahttan ayrılmıştı. 1867-1912 arasında tahtta olan İmparator Meiji döneminde ise bir imparatorun ölümüne kadar tahtta kalması yasa halini aldı.