Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, televizyonda yayınlanan bir haber programında rüşvet iddialarına yanıt vererek istifa edeceğini açıkladı.

Görevi kötüye kullandığı iddialarını yalanlayan Akira Amari, "Bu iddiaların endişe ve şüpheye neden olmasından dolayı özür diliyorum. Parlamentonun bir üyesi olarak kamu güvenini zayıflatmaktan sorumlu hissediyorum. Görevimden bugün itibarıyla istifa ediyorum" dedi.

Gelişmeler üzerine Japonya Başbakanı Şinzo Abe de söz konusu skandal nedeniyle özür dileyerek, Akira Amari'nin istifasını kabul ettiğini duyurdu.

Şinzo Abe, Akira Amari'nin istifasının çok üzücü olduğunu belirterek, Akira Amari'nin yerine Eski Çevre Bakanı Nobuteru Işihara'nın atanacağını söyledi.

Geçen hafta Japonya'da bir dergide yer alan makalede, Akira Amari ve personelinin, kimliği belirlenemeyen bir inşaat şirketinden nakit para aldığı iddia edilmişti.

Makalede, ödeme miktarının en az 12 milyon yen (yaklaşık 103 bin dolar) olduğu, ancak Akira Amari'nin siyasi finansman kayıtlarında bu ödemenin bulunmadığı öne sürülmüştü.

Akira Amari, Başbakan Şinzo Abe'nin kabinesinde en güvenilir kişiler arasında yer alıyordu.

Trans-Pasifik Ortaklığı bölgesel ticaret görüşmelerinde Japonya'nın üst düzey temsilcisi olarak görev yapan Akira Amari'nin istifası, ülkede ekonomik toparlanmanın durakladığına yönelik sinyallerin arttığı bir dönemde geldi.