Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kıbrıs’ta BM gözetimindeki kapsamlı çözüm müzakerelerinde bu yılın ilk altı ayında bir anlaşmaya varılacağına inandığını söyledi. Juncker, "Umarım 2016, Kıbrıs sorununun çözüldüğü yıl olur" dedi.

Juncker,  basın toplantısı düzenleyerek çeşitli konularda açıklamalarda bulundu ve basının sorularını yanıtladı.

Jean-Claude Juncker, Kıbrıs'ta BM gözetimindeki kapsamlı çözüm müzakereleriyle ilgili, "Bu yılın ilk altı ayında bir anlaşmaya varacağımıza inanıyorum. Umarım 2016, Kıbrıs sorununun çözüdüğü yıl olur" dedi.

Juncker, Türkiye'deki sığınmacılar için sağlanacak 3 milyar Euro’luk AB fonunun İtalya tarafından bloke etmesi ile ilgili olarak, "Bir miktar para mevcut ama henüz tüm 3 milyar Euro’yu tamamlayamadık. Bu 3 milyar Euro’yu bulmamız lazım. Bu, Avrupa'nın güvenilirliği ile ilgili bir konu" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, İsveç ve Danimarka'nın sığınmacı akımını gerekçe göstererek Schengen anlaşmasını geçici olarak askıya almasıyla ilgili, "Schengen büyük bir başarıdır. Ekonomik açıdan Schengen ve iç piyasa arasındaki yakın ilişki çok önemlidir. Schengen'i sona erdirmek isteyenler tek piyasayı da bitirir. Daha az Schengen daha az istihdam ve daha az ekonomik büyüme anlamına gelir" uyarısında bulundu.

Sadece İsveç ve Danimarka arasında uygulanan sınır kontrollerinin maliyetinin 300 milyon avroyu bulduğunu belirten Juncker, "AB'de her gün düzenli olarak 1,7 milyon insan sınır geçişi yapıyor. Her sınır geçişinde 1 saat beklemek bir kamyon için yıllık 55 bin avro ilave maliyet anlamı taşır. AB'de sınır kontrolleri devam ederse bunun maliyeti 3 milyar avroyu bulur" şeklinde konuştu.

Juncker, ekonomik açıdan özellikle lojistik, arz zinciri, stok hazırlıkları göz önünde bulundurulduğunda tek piyasanın Schengen olmadan başarısızlığa uğrayacağını söyledi.