Kanada Mülteci Komitesi tarafından hazırlanan plana göre, her biri 200 Suriyeli sığınmacı taşıyacak üç uçaktan ikisi Türkiye'den havalanacak.

Adana ve Gaziantep havalimanlarından kalkacak yolcu uçaklarına ilave olarak, Ürdün'ün başkenti Amman'dan da yine 200 mülteci taşıyan bir uçak aynı gün Kanada'ya hareket edecek.

Uçaklar, Kanada'nın Toronto kentindeki Pearson Uluslararası Havalimanı ile Montreal kentindeki Trudeau Uluslararası Havalimanına direkt uçacak. Plan gereğince bu seferler, 2016 yılının Mart ayının sonuna dek, hedeflenen rakama ulaşıncaya kadar devam edecek. Planın aksamaması için, yolcu uçağı ayarlanamadığı günlerde, askeri uçaklar da mültecilerin intikali için kullanılacak.

Öte yandan, Kanada'ya getirilecek Suriyeli sığınmacıların sağlık ve güvenlik taramaları ile kimlik işlemleri de devam ediyor. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, sığınmacıların işlemlerini yürütmek üzere 500 görevlinin çalıştığını duyurdu.

Bu görevliler, sağlık ve güvenlik taramaları tamamlanan sığınmacılara doğrudan sürekli oturum belgesi tanzim ediyorlar. Bakanlık, şu ana kadar sürekli oturum belgesi verilen mülteci sayısının bini geçtiğini açıkladı.

Bu arada, Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit Sajjan, Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı John MacCallum ile Federal Sağlık Bakanı Jane Philpott'un, hafta sonu Ürdün'e gittikleri açıklandı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, üç bakanın Amman'daki Zataari Mülteci Kampı'nda incelemelerde bulundukları ve görevlilerin yürüttükleri işlemleri yerinde denetledikleri bildirildi. Üç bakanın gezisinin, muhtemel bir terör saldırısına karşı gizli tutulduğu belirtiliyor.