Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Rusya’nın Ottawa’daki büyükelçiliği ile Montreal Başkonsolosluğunda görevli 4 diplomatı sınır dışı ettiklerini ve görev iletileri yapılan 3 diplomatın da ülkeye alınmayacağını açıkladı.

Bakan Freeland yaptığı yazılı açıklamada, Rus diplomatların sınır dışı edilmeleri kararını, İngiltere ile dayanışma içinde aldıklarını duyurdu.

Salisbury'deki saldırıyı, "yüzlerce insanın hayatını tehlikeye sokan aşağılık, iğrenç ve pervasız bir eylem" olarak nitelendiren Freeland, "Kanada bugün 7 Rus personele karşı harekete geçti. Rusya'nın Kanada'daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliğinde ve Montreal'deki Rusya Federasyonu Başkonsolosluğunda görevli diplomatik personelinin 4 üyesini sınır dışı ediyoruz. Bu dört kişi, istihbarat memurları olarak Kanada’nın güvenliğini zayıflatmak ya da demokrasimize müdahale etmek için diplomatik statüsünü kullanan kişilerdir. Benzer nedenlerden ötürü, Rusya hükümetinin Kanada'daki 3 ek diplomatik personel başvurusu da reddedildi." ifadesini kullandı.

Freeland, önlemleri Birleşik Krallık ile dayanışma içerisinde aldıklarını belirterek, "Bu önlemler, Kanadalıların uzun ve verimli bağları olan Rus halkına yönelik değildir. Kanada, karşı karşıya olduğumuz bu konularda Rusya ile diyaloğa hazırdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kimyasal saldırıların, uluslararası toplum tarafından kurulan kurallara açık bir tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Freeland, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Rusya’nın bu son eylemi, Esad rejimiyle suç ortaklığı, Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'da Rusya liderliğindeki çatışmalar, Gürcistan, Moldova ve diğer komşu ülkelerdeki sivil çatışmaların desteklenmesi dahil, Rusya'nın kabul edilemez davranışlarının daha geniş bir parçasıdır. Kanada, Birleşik Krallık'ın bugüne kadar aldığı önlemleri güçlü bir şekilde destekliyor ve müttefikleriyle birlikte kararlı bir şekilde hareket etmeye devam ediyor."