Sudan Cumhuriyet Sarayı'nda yapılan ve Sudan Devleti Başkan Yardımcısı Hasabo Mohamed Abdel Rahman, Başkan Danışmanı ve Yatırım Bakanı Mustafa Osman İsmail'in de hazır bulunduğu anlaşmayı Sudan adına Petrol Bakanı Makkawi Mohamed Awad, arama yapacak şirketler adına da bu şirketlerin temsilcileri imzaladı.

Sudan'da bugüne kadar en büyük üretim yapılan bölge olan Heglig bölgesinin üretime açılmasında çalışan şirket Arakis Enerji Şirketi iken başında olan Lutfur Rahman Kaan'ın bugün de Al-Rawat bölgesinde çalışacak Kanada Devlet Petrol Şirketi'nin CEO'luk görevini yürütüyor.

Aynı zamanda Blok 26 olarak da bilinen Al-Rawat bölgesinde hem petrol hem de gaz bulunabileceği düşünülürken Sudan'ın günlük 133 bin varil olan petrol üretiminin bu bölgeden çıkarılacak petrolle birlikte 200 bin varilin üzerine çıkarılması planlanıyor.

Sudan'da birçok ülkeden enerji şirketi arama, üretim ve boru hatlarının yapımı aşamalarında iş yapıyor bunlardan bazıları İtalya'dan Agip, Çin Milli Petrol Şirketi, Fransa'dan Elf-Aquitaine, Körfez Petrol Şirketi (GPC), İran Ulusal Gaz Şirketi ve Malezya'dan Petronas.

Sudan, daha geniş petrol alanlarına sahip olmasına rağmen 2011 yılının temmuz ayında Güney Sudan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle kaynaklarının yüzde 75'ini kaybetti.