Kanada'nın British Columbia eyaletinde yapılan bir araştırmanın sonuçları, koruyucu ailelerin yanına verilen çocukların bir bölümünün istismar edildiğini ortaya koydu.

Merkezi British Columbia eyaletinin Victoria kentinde çocuklar ve gençleri haklarını gözetmek amacıyla faaliyet gösteren "Çocuk ve Gençlik Temsilcisi" adlı sivil toplum kuruluşunun Gözetleme Kurulunca "Çok Sayıda Kurban: Koruma Altındaki Çocuk ve Gençlere Karşı Cinselleştirilmiş Şiddet Raporu" hazırlandı.

Gözetleme Kurulu Başkanı Mary Ellen Turpel-Lafond tarafından British Columbia Eyalet Meclisine sunulan raporda, eyalet genelinde anne ve babalarından şiddet gördüğü için koruyucu ailelere verilen 233 çocuğun, bu kişilerin yanında cinsel taciz ve şiddete maruz kaldığı bildirildi.

Raporda, kurulun son 10 yılda eyalet hükümetini bu konuda hazırlanan raporlarla defalarca uyardığı ve özellikle yerli çocuklara yönelik muameleler hakkında derin kaygılarının olduğu belirtildi.

Araştırmada tespit edilen 112 vakanın 2004-2011 yıllarını kapsadığı bilgisi verilen raporda, diğer 121 vakanın ise 2011-2014 dönemine ait olduğu kaydedildi.

Mağdur 233 çocuktan en küçüğünün 3 yaşında olduğu vurgulanan raporda, devlet bakımına alınan çocuk ve gençlerin, devlet bakımında bulunmayanlara göre cinsel taciz ve şiddete karşı daha savunmasız olduğu ifade edildi.

Raporda, cinsel taciz ve şiddete maruz kalan çocukların yüzde 20'sinin ya kendilerine zarar verdiği ya da intihara kalkıştığı aktarıldı. Mağdurların yarısında madde bağımlılığı saptandığı bildirilen rapora göre, mağdur çocukların yüzde 70'inden fazlasında akli denge ve nörogelişim sorunu bulunuyor.

KORUYUCU AİLE SİSTEMİ MERCEK ALTINDA

Mary Ellen Turpel-Lafond, rapora ilişkin yazılı açıklamasında, mağdur çocuk sayısının aslında çok daha yüksek olabileceğini ancak birçok gencin bu konuda soruları yanıtlamaktan kaçındığını bildirdi.

Rapordaki sayıları rahatsızlık verici olarak nitelendiren Turpel-Lafond, "Bu veriler, yaşadıklarından dolayı travma geçirmiş, devlet koruması altında ve artık aileleri ile yaşayamayan kişileri temsil ediyor. Koruma altındaki çocukların cinsel taciz ve şiddete maruz kalmalarını önlemek, acil ihtiyaç halini almış durumda. Bu veriler içinde özellikle yerli kabilelere ait kız çocuklarının durumu daha da acil." ifadelerini kullandı.

British Columbia Eyaleti Çocuk ve Aile Gelişim Bakanı Stephanie Cadieux ise rapordaki bilgi ve veriler ışığında koruyucu aile sisteminde iyileştirme çalışması başlatacaklarını duyurdu.