Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 9 kişiyi öldüren 18 yaşındaki İran kökenli Ali David Sonboly'nin aşırı sağcı olduğu iddia edildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, güvenlik birimlerine dayandırdığı haberinde, 20 Nisan 1998'de Sonboly'nin, doğum gününün Hitler ile aynı olmasını bir mükafat olarak gördüğünü belirtildi.

Çevresindekilerin Sonboly’nin Hitler’e yönelik bir tutkusu olduğunu aktardığı ifade edilen haberde, failin, İranlı ve Alman olarak "ari ırktan" geldiğine inandığından dolayı gurur duyduğu iddiası yer aldı.

"Münih’teki saldırgan Ali David Sonboly, aşırı sağcı dünya görüşüne sahip bir ırkçıydı." ifadesi kullanılan haberde saldırganın Türkler ve Araplardan nefret ettiği belirtildi.

Bundan dolayı polisin, Sonboly'nin saldırıda özellikle yabancı kökenli insanları hedef seçtiği yönündeki varsayım üzerinde durduğu belirtilen haberde, ancak failin Münih'teki aşırı sağcı çevreyle bir bağı olmadığı kaydedildi.

Sonboly'nin saldırıda öldürdüğü insanların hepsi göçmen kökenliydi.

Saldırı sırasında çekilen ve sosyal medyadan yayınlanan bir görüntüde Sonboly'nin "Pis Türkler" ve "Ben Almanım" sözleri ve saldırının, aşırı sağcı Anders Breivik'in Norveç'te 77 kişiyi öldürmesinin 5. yıl dönümünde gerçekleştirilmesi dikkati çekmişti.

"Olympia Einkaufszentrum" adlı alışveriş merkezinde 22 Temmuz'da düzenlenen saldırıda 4'ü Türk 9 kişi yaşamını yitirirken, saldırgan daha sonra intihar etmişti.