Rus muhalif siyasetçi, 13. Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov, Putin yönetiminin Türkiye ile gerginliği tırmandırmasını ve ekonomik yaptırımlar uygulamasını eleştirerek, "Putin'in Türkiye'ye yönelik adımları vizyonsuz, dar görüşlü, çok aptalca, çok provokatif ve asılında Rusya'nın zararına" dedi.

13. Dünya Satranç Şampiyonu olan, Putin yönetiminin baskıları nedeniyle siyasi faaliyetlerini ülkesinin dışında sürdürmek zorunda kalan Kasparov, yeni kitabının tanıtımı için bulunduğu Berlin'de AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarını sürdürebilmek için tehlikeli bir siyaset izlediğini ve durdurulması gerektiğini savunan Kasparov, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrasında Rusya'nın gerginliği tırmandırmaya devam etmesini eleştirdi.

Putin'in elinde tuttuğu propaganda kanallarıyla Rus kamuoyuna farklı bir algı sunduğunu, bu yolla temeli olmayan bir güç gösterisinde bulunduğunu ve iktidarını kuvvetlendirmeye çalıştığını belirten Kasparov, "Putin'in iktidarını sürdürme stratejisi sanal gerçeklik üzerine kurulu. Kendince büyük laflar ediyor, büyük tepkiler gösteriyor 'Savaşa girebiliriz' diyor. Ancak tabii ki NATO üyesi bir ülkeye karşı savaşa girmeyecektir" dedi.