İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yasa dışı olduğu önceden belirtilmesine ve mahkeme kararıyla yasaklanmasına rağmen 9 Kasım 2014 tarihinde düzenlenen bağımsızlık yanlısı referandumun yasal açıdan geçersizliği Anayasa Mahkemesi tarafından da tanındı.

Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 9 Kasım'daki referandumun tüm sonuçlarının iptaline oybirliğiyle karar verdi. Açıklanan kararda, bu tip referandumun sadece İspanyol devletinin anayasal hakları koruyarak vereceği müsadeyle gerçekleşebileceğine vurgu yapıldı.

Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Katalonya özerk yönetiminin Başkanı Artur Mas, "Başka bir yol ile yapmak isterdik ama olmadı. İspanya hükümetiyle anlaşarak bir referandum yapmak imkansız olduğundan artık Katalanların kendi geleceklerine karar vermek için önlerindeki tek yasal yol 27 Eylül'de yapılacak erken seçimdir. Seçimler tek yasal ve demokratik yoldur" dedi.

Katalonya'da yayımlanan anket sonuçlarında, olası seçimlerde birinci parti olarak gösterilen Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) İspanyol meclisindeki temsilcisi Alfred Bosch da Katalonya'da 27 Eylül'de yapılacak özerk yönetim seçimlerinin "bağımsızlık referandumu olacağını" savundu. Bosch, "Evet kazanırsa Katalonya Cumhuriyeti'ni inşa etmek için bir yol haritası izlenecektir" diye konuştu.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise dün mecliste yaptığı konuşmada, Katalonya kriziyle ilgili bu zamana kadar sürdürdüğü kararlı ve kesin tavrı sürdürerek, "Yasal çerçeve içinde Katalonya ile her türlü görüşmeye açık olduğunu" söylemişti.

Toplam seçmenin yüzde 35'ine denk gelen yaklaşık 2,3 milyon Katalanın oy kullandığı 9 Kasım'daki referandumda oyların yüzde 80,76'sı bağımsızlıktan yana kullanılmıştı.