İspanyol resmi haber ajansı EFE'nin haberinde, İspanya hükümet yetkililerinin, Katalonya seçimleriyle ilgili yaptıkları ilk değerlendirmede, "Juntspel Si, bu sonuçlarla ne Katalan parlamentosundaki sandalye sayısında ne de oy oranında Katalan toplumunun yeterli desteğini arkasına alamamıştır. Juntspel Si ittifakının siyasi partileri CDC ve ERC, 2012 yılındaki seçimlerden çok uzak sonuçlar almıştır. Katalanlar, bağımsızlık girişimlerine direnen çoğulcu bir toplum olduğunu bir kez daha göstermiştir" görüşünü dile getirdiği kaydedildi.

Hükümet kaynaklarının ayrıca "Juntspel Si" partisinin 62 milletvekili çıkarması ve oyların yüzde 39,5'ini almasının İspanyol hükümetince "ayrımcılık stratejisinin başarısızlığı" olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Öte yandan Katalonya seçimlerini genel başkanı olduğu Halk Partisi'nin (PP) Madrid kentindeki merkez binasında takip eden İspanya Başbakanı MarianoRajoy'un, yarın parti yönetim kurulunu toplayarak Katalonya seçimlerinin analizini yapacağı öğrenildi.