İsrail-Gazze arasındaki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze'ye ulaşan İmadi, düzenlediği basın toplantısında, "Gazze'deki elektrik santrali için yeni bir gaz hattı kurulması konusunda İsrail'le mutabakat zaptı imzalandı" dedi.

İmadi, konuya ilişkin Ortadoğu Dörtlüsü tarafından gaz hattının ve miktarının belirlenmesi amacıyla da bir danışman tayin edildiğini belirtti.

İsrail'deki özel sektörle yaptığı görüşmede, Gazze'de güneş enerjisiyle çalışan ve 100 megavatlık üretim yapacak elektrik santralinin inşası için özel bir şirketin kurulması konusunda anlaşıldığını dile getirdi. İmadi, "Söz konusu şirketin İsrail özel sektörü ile Katar Yeniden İmar Komitesi ortaklığında kurulacağını" kaydetti.

GAZZE'DE YAPILACAK YENİ PROJELER

Büyükelçi İmadi, Gazze'yi ziyaret etme amacının, konut, yol yapımı, eğitim ve altyapı gibi alanlarda yeni projelere imza atmak, önceki dönemlerde tamamlanan projelerin de açılışını yapmak olduğunu söyledi.

İsrail saldırılarıyla binlerce binanın yıkıldığı Gazze'nin yeniden imarı için yaklaşık 50 ülke geçen sene ekim ayında Kahire'de düzenlenen konferansta toplam 5,4 milyar dolar yardım sözü vermişti.

Abluka altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin, yalnızca 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık duran Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat elde edilebiliyor.