Kurucusu ve başkanı olduğu Nur Otan Partisi tarafından aday gösterilen Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev seçimlerde en güçlü aday olarak ön plana çıkıyor. Nazarbayev'in karşısında parlamentoda 7 sandalyesi bulunan Komünist Parti'nin adayı TurgunSızdıkov ile 2009-2011 yıllarında ulaştırma bakanı olarak görev yapan bağımsız aday AbelgaziKusainov yarışacak. Seçim sonucu en az yüzde 50 çoğunluğa hiçbir aday ulaşamazsa, en yüksek oyu alan 2 aday iki ay içinde yapılacak ikinci tur seçime gidecek.

Ülkede 2016 yılında yapılması planlanan devlet başkanı seçimi birlik, uyum ve istikrara duyulan ihtiyaç gerekçe gösterilerek 25 Şubat 2015'de bir yıl öne alınmıştı.

Kazakistan'da daha önce yapılan seçimler, uluslararası gözlemcilertarafından "temel demokratik prensiplerle yapılmadığı, sadece belirlenen partilerin seçimlere katılabildiği" gerekçesiyle eleştirilirken, pazar günü yapılacak seçimleri 452 gözlemcinin izleyeceği duyuruldu.

Seçimleri 12'si başkent Astana'da olmak üzere 42 gözlemciyle izlemekte olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODİHR) seçim gününde 400 gözlemciyle 15 ayrı bölgede çalışmalar yapacak. ODİHR yayımladığı son raporunda, Seçim Kanunu'nun komisyonlarda siyasi partilerin eşit temsil edilmesine izin vermediği, seçmen kayıtlarının yeteri kadar aktif tutulmadığı eleştirisinde bulundu.

Kazakistan'da 2007 yılında yasamanın yetkilerini arttıran ve demokratikleşmeyi canlandırması beklenen anayasa değişiklikleri kabul edilmiş, daha önce 7 yıl olarak belirlenen başkanın görevde kalma süresi 5 yıla indirilmişti. 2010 yılındaysa Nazarbayev'in başkanlığını 2020'ye kadar sürdürmesine imkan sağlayan referandum önerisi yapılmış, görev süresi tartışmaları içinde girilen 2011'deki devlet başkanı seçimlerinde Nazarbayev yüzde 95,55 oy alarak dördüncü kez başkan seçilmişti.

ÜLKEDE SEÇİM YARIŞI

Başkent Astana ve diğer önemli şehirler Almatı ve Çimkent'teTurgunSızdıkov ile AbelgaziKusainov'un kampanya afişlerine nadir rastlanırken, 1989 yılından bu yana devlet başkanlığı görevini yürüten ve bu kez de seçilmesine kesin gözüyle bakılan Nazarbayev'in afişleri ve reklam panolarına pek çok yerde rastlamak mümkün.

Ülkede 820 etnik ve kültürel birliği temsil eden Halklar Asamblesi'nin 22'nci oturumunda halkının karşısına seçimlerden önce son kez çıkan Nazarbayev, halkın yüzde 93'ünün ülkenin genel gidişatından memnun olduğunu söyledi. Nazarbayev, halka pazar günkü seçimlerde oy kullanma çağrısında bulundu.