Bilim insanları gözlem uydularından yararlanarak, evcil olmayan kedilerin hareketlerini ve gezindikleri mesafe aralığını belirlemenin yolunu buldu. Geliştirilen yöntem sayesinde kedilerin özellikle Güneydoğu Asya bölgelerinde neslini tükenme noktasına getirdiği kuşların daha iyi korunması amaçlanıyor. 

Nature Communications dergisinde 2013 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, kediler her yıl 1,4 ilâ 3,7 milyar kuş ve 20,7 milyar küçük memeli canlı yiyor. Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde hayvan popülasyonlarını gözlemleyen Andrew Bengsen, uydu verileri sayesinde kedilerin günlük hareketlerine ait harita çıkarabildiklerini ve gezdikleri alanları görebildiklerini söyledi. 

Livescience'a bilgi veren Bengsen, çok pahalı bir uygulama olan GPS tasmasına kıyasla son derece pratik olan yeni yöntemde, yeşil arazilerin de kedi hareketlerini net bir şekilde gözler önüne serdiğini ifade etti. 

Bengsen ve meslektaşları, kedilerin özellikle nesli tükenmekte olan kuşları tehdit ettiği Güneydoğu Asya ve Güney Pasifik'teki adalara ait NASA verilerini kullandı. Yeşil yoğunluğu ile doğru orantılı olarak artan biyokütle üretimini ölçen araştırmacılar, 47 uydu verisini, geçmişte GPS tasmalarıyla elde edilen 42 bölgenin verisiyle karşılaştırdı. 

Zoology dergisinde yayımlanan veriler, dişi kedilerin 1,16 ila 23,24 kilometrelik menzillerde gezindiğini gösterdi. Çiftleşmek için daha fazla alana yayılan erkek kedilerin hareket alanı ise daha geniş çıktı. Bengsen canlılığın yüksek olduğu orman gibi alanlarda hareket alanının daraldığını, çöl gibi kurak ortamlarda ise bir o kadar arttığını belirtti. 

Bengsen elde ettikleri bölgesel verilerin birçok vahşi doğa alanı için geçerli olduğuna inanırken, kedi nüfuslarını takip etmekte ise o kadar başarılı olmadığını ifade etti. Özellikle sokak kedileri insanların atıklarıyla beslendikleri için sokak araları ve boş alanları tercih ediyor ve yeşil alanlara fazla girmiyorlar. 

Bengsen yeni çalışmalar sayesinde vahşi doğadaki kuş türlerinin kedilerden korunması adına daha başarılı olacaklarını ümit ediyor. 

Kaynak: Al Jazeera