Yargıtay, İtalya'nın Perugia kentinde, İngiliz öğrenci Meredith Kercher'i öldürdükleri iddiasıyla yargılanan ABD'li Amanda Knox ve o dönemki İtalyan erkek arkadaşı Raffaele Sollecito'nun beraat kararının gerekçesini açıkladı.

Mart ayı sonunda verilen beraat hükmünün gerekçesinin "delil" yetersizliği olduğu bildirilen kararda, Knox ve Sollecito'yu suçlamak için olay yerindeki ve Kercher'in üstündeki biyolojik izlerin yetersiz olduğu, buna karşın olay gecesi evde olan Kercher'in ırzına geçtiği otopside anlaşılan Fildişi Sahilli Rudy Guede'ye ait daha çok iz bulunduğu kaydedildi.

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından İtalyan basınına değerlendirmeleri yansıyan Raffaele Sollecito, tarihe geçecek şekilde bir adalet yanlışlığının kurbanı olduğunu ifade etti.

ABD'li Amanda Knox da avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, gerekçeli karardan dolayı kendisini rahatlamış hissettiğini ve mutlu olduğunu belirtti.

Bu arada, Sollecito'nun avukatının bu karardan yola çıkarak müvekkilinin hapiste geçirdiği süre nedeniyle tazminat davası açmaya hazırlandığı haberleri basında yer aldı.

Erasmus değişim programı kapsamında Perugia'da bulunan Kercher, 2 Kasım 2007'de kaldığı evde boğazı kesilmiş ve 43 yerinden bıçaklanmış halde bulunmuştu.

Kamuoyunda "Meredith hadisesi" ve "KercherCinayeti" olarak bilinen olayda, ön plana çıkan 4 şüpheliden, Kercher'in ev arkadaşı Knox ve onun o dönemki İtalyan erkek arkadaşı Sollecito'ya, maktulü toplu sekse zorlamak ve ölümüne sebep olmak suçlamaları yöneltilmişti.

Dava boyunca tutuklu yargılanan Knox, 2009 yılında 26 yıl, Sollecito ise 25 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak her ikisi de 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Ekim 2011'de temyiz mahkemesinin bu kararı bozmasıyla tahliye edilmişti. Maktulün ailesinin bu karara itirazı sonucu dava, Yargıtaya gitmişti. Mart ayında görülen temyiz davasında Sollecito ve Knox için beraat kararı verilmişti.